Свечаном академијом у Требињу, настављено је обиљежавање 26 година од формирања Требињске бригаде, чији су борци у одлучујућим тренуцима у отаџбинском рату бранили огњишта и дали велике жртве за слободу.

Дан Требињске бригаде обиљежава се у знак сјећања на 13. јули 1992. године када је, уз велике напоре и пожртвованост бораца, Требиње одбрањено од напада регуларне Војске Хрватске.

Предсједник Скупштине градске Борачке организације Перо Мишељић истакао је да је дужност и обавеза Борачке организације да у миру настави чувати традицију и славу Требињске бригаде.

“Борачка организација Републике Српске преузела је обавезу да на млађе нараштаје пренесе истину о томе зашто су дали животе 258 наших сабораца који су се заједно са нама борили да одбранимо Требиње и Републику Српску како бисмо у њој данас сви слободно могли да живимо и радимо”, рекао је Мишељић на синоћњој академији.

Подсјећајући на херојство Требињске бригаде и њен ратни пут, члан Предсједништва БОРС-а Светозар Аћимовић навео је да је прекретница у том периоду отаџбинског рата било сламање непријатељске офанзиве 13. јула 1992. године.

Аћимовић, који је и предсједник координационог одбора БОРС-а за источну Херцеговину, истакао је да је пресудна битка била у августу 1995. године, када је Требињска бригада спријечила планирани напад вишеструко јачег непријатеља на Требиње и ослободиле подручје тадашње општине које је окупирала Хрватска војска.

Он је подсјетио да је кроз Требињску бригаду прошло више од 6.000 бораца.

Градоначелник Требиња Лука Петровић честитао је припадницима Требињске бригаде велики датум, истичући да ово није прилика само за сјећање на херојске дане отпора, већ и на велику жртву која је у темељима наше слободе.

“Да у правом тренутку није формирана Требињска бригада, данас нас не би било на овом мјесту, били бисмо расути по свијету и не бисмо знали једни за друге”, рекао је Петровић.

Он је истакао да је Градска управа опредијељена да нађе одговор на сва отворена питања и проблеме са којима се сусреће борачка популација, те да је, између осталог, обновила и на већи ниво подигла рад мјесних заједница одакле стижу приједлози, иницијативе и идеје, посебно када је ријеч о проблемима најугроженијих група становника.

“Имамо и проблем породица бораца умрлих послије рата. Такве 164 породице немају никакве бенефите”, навео је Петровић.

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије нагласио је да није случајно што се управо на празник Светих апостола Петра и Павла обиљежава дан Требињске бригаде, јер су њени борци баш попут ових апостола поднијели прије двије и по деценије изузетну жртву, бранећи беспоштедно своју дједовину и очевину, отаџбину и своје ближње, али и част својих предака.

“Веома је важно да младе непрестано подсјећамо на нашу прошлост, знамениту историју и културу, помажући им тако да на здрав начин изграде национални и лични идентитет и да, поштујући уједно друге, наставе изграђивати свој град и своју републику”, рекао је владика Григорије.

Владика Григорије је изразио наду да они свој идентитет и земљу неће морати да бране крвљу и мецима и да ће бити мудрији од свих који су у претходним ратовима носили пушку о рамену, ма на којој страни да су се налазили и да ће бити довољно паметни и разборити да из недаћа пронађу безболнији излаз.

Организатор обиљежавања 26 година од формирања Требињске бригаде, које ће бити настављено сутра, је Градска борачка организација Требиње.