Делегација ГБО Требиње присуствовала Светој литургији, служењу парастоса херцеговачким устаницима и полагању вијенаца код спомен обиљежја у Крековима, на обиљежавању манифестације “Невесињска пушка”.

Свечаностима су присуствовали високи републички званичници међу којима и предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова и министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Душко Милуновић, народни посланици, представници борачких организација, потомци невесињских устаника и бројни гости.

Код Споменика невесињским устаницима у Крековима служен је парастос српским јунацима из Прве невесињске пушке. На овом историјском мјесту 1875. године опаљене су прве устаничке пушке против вишевјековног турског освајача.

Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић рекао је да је Херцеговачки устанак доказ колико је било тешко и захтјевно живјети на овом простору.

–Ми и данас поручујемо да смо спремни да се боримо за слободу, али се прије свега требамо трудити да одржимо мир на Балкану – поручио је Савчић.

Манифестацију „Невесињске пушке“ организовали су Одбор Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова, Општина Невесиње, Републичка и Општинска борачка организација.

Радио Невесиње