Сјећањем на погинуле саборце и свечаном академијом у позоришној сали Културног центра, Градска борачка организација Требиње обиљежила је данас 13. јул, Дан Требињске бригаде Војске РС.

Након парастоса у цркви Светог цара Лазара, који је служио епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, полагањем цвијећа у спомен соби одата је пошта погинулим припадницима Требињске бригаде, након чега је колона предвођена ратним заставама прошла градским улица до централног спомен обиљежја борцима Одбрамбено-отаџбинског рата.

Представници Градске борачке организације и Града Требиња, Лука Петровић у својству  посебног изасланика српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, те бројне делегације удружења која баштине традиције ослободилачких ратова српског народа положиле су цвијеће на Споменик браниоцима Требиња.

У обраћању на свечаној академији, предсједник Скупштине Градске борачке организације Требиње Дејан Бодирога подсјетио је да је Требињска бригада настала у тешким околностима,  повлачањем Југославенске народне армије, која је народ нашег краја оставила да се, слабо наоружан и неорганизован, сам брани.

„Како народна пословица каже – на муци се познају јунаци. Тако је у јунским и јулским данима 1992. године показано велико јунаштво, пожртвованост, партиотизам нашег народа али и часних официра који остадоше овдје да заједно бранимо наш град. У херојским биткама се бранило Требиње на фронту од 80 километара, а малтене у ходу се стварала Требињска бригада“, истакао је Бодирога.

Двије и по деценије касније, положај бораца у друштву није достојан жртве коју су дали за Републику Српску, али је одговорност, каже Бодирога, увијек на људима у институцијама, на именима и презименима која нису Република Српска, за коју су, поручио је он, борци поново спремни, ако буде затребало, да дају своје животе.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић казао је да је Требињска бригада била јединица са задатком да одбрани свој народ и земљу, што је  била њена војничка дужност, патриотски завјет али и морални императив који је у једном бурном времену сачувао славу нашег оружја и част наших бораца.

„Одут и тако ријетка чињеница да ниједан борац Требињске бригаде на било каквом послијератном суду није морао да се црвени и трпи било какве казне. То мора бити упамћено и као суштина коју ћемо пренијети генерацијама које долазе – јер ако побједа није чиста и узвишена, њени плодови не могу трајати“, истакао је Ћурић.

Он је казао да га радује што је наша Борачка организација и у времену када се инсистира на подјелама остала важан корективни и кохезиони фактор у друштву – јер оно што политичким партијама тешко полази за руком, борцима лако иде.

„Зато што су борци и даље предани свом основном циљу: чувању наше светиње, као јединог гаранта наше слободе у овим државно-правним оквирима – чувању Републике Српске!“, поручио је Ћурић и додао да га посебно радује исказано јединство на недавно одржаним изборима у требињској борачкој организацији.

Говорећи о ратном путу Требињске бригаде, делегат Градске борачке организације Требиње у Скупштини БОРС-а Светозар Аћимовић подсјетио је да је кроз ову јединицу за вријеме Одбрамбено-отаџбинског рата прошло преко 6.000 бораца, те да је њих 258 дало своје животе у одбрани Требиња и Републике Српске.

Аћимовић је напоменуо да бригада обиљежава свој дан као успомену на 13. јули 1992. године – када је захваљујући изузетним борбеним напорима трећег моторизованог батаљона сломљена непријатељска офанзива започета почетком тог мјесеца на читаву зону одбране Требиња.

„На овај дан 4. бригада ЗНГ хрватске војске кренула је у напад на објекат Влаштицу. И поред тога што су падали као снопље од дејства наше артиљерије и пјешадије – фанатично су нападали. Храбри борци нашег трећег батаљона су врло успјешно сломили тај напад, а на објекту Илијин врх изгинуо је читав један вод хрватске војске“, казао је Аћимовић.

Р.С.

ПАРАСТОС ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА И ПОЛАГАЊЕ ЦВИЈЕЋА У СПОМЕН СОБИ И СПОМЕНИКУ БРАНИОЦИМА ТРЕБИЊА
СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА