Предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић сматра да је највећи проблем у расвјетљавању истине о догађањима у Сребреници то што бошњачка страна и међународна заједница желе да сваког страдалог Бошњака прогласе убијеним.

– Убијен значи да је претходно заробљен, да је разоружан и да је стријељан, а то, просто, није истина и ми се са тим не можемо помирити – рекао је Савчић 11. јула 2019. године у изјави датој СРНИ.

Он је навео да је поручник, који је био на челу бошњачких снага за пробој из Сребренице, иначе начелник Оперативно-наставног органа у 284. Источно-босанској лакој бригади, 27. јула у Тузли дао изјаву у којој описује сваки корак који су снаге 28. Дивизије учиниле од Незука до изласка на територију под муслиманском контролом.

– Изјаву на 10 страна закључује реченицом: „Цијеним да смо у току пробоја од Сребренице до Незука имали од 4.000 до 5.000 погинулих“. Дакле погинулих, а не убијених. И то је основни проблем Сребренице – навео је Савчић.

Према његовим ријечима, српска страна не брани оне који су својим поступцима нанијели штету муслиманском народу, али и још већу српском народу, него оно што се није десило.

– Због тога не знам да ли међународна заједница у лику високог представника и амбасадора уопште разумије шта се десило, а поготово нека удружења из Србије – навео је Савчић.

Он је нагласио да је у пресуди Хашког трибунала некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Kараџићу лажан сваки параграф који се тиче његове /Савчићеве/ јединице.

– Kараџић нема никакве везе са Сребреницом, осим што је у децембру 1992. године дошао тамо да моли српски народ да се склони и пропусти хуманитарну помоћ за Сребреницу. Лаж је судског вијећа у пресуди да заробљеницима на игралишту у Новој Kасаби нису обезбијеђени храна и вода. Бошњачки рањеници којима је указивана медицинска помоћ говорили су да их поби Зулфо – тврди Савчић.

Он је подсјетио да су муслиманске снаге 1992. године на подручју средњег Подриња биле у снажној офанзиви и да су у том периоду почињени страшни злочини над српским становништвом.

Савчић је рекао да је „њихов тадашњи војни командант Сефер Халиловић 10. јула издао наредбу да се споје муслиманске снаге из Сребренице, Братунца, Власенице и Зворника што су оне и учиниле до краја 1992. године и уз страшне злочине контролисале готово цијелу ту територију“.

– Kада се више тај њихов зулум није могао трпјети били смо принуђени да предузмемо контраофанзиву и ослободимо српске територије и да заштитимо српски народ од даљег страдања – истакао је Савчић.