Kомесаријат за избеглице и миграције Србије саопштио је данас да ни 24 година од хрватске војно-полицијске акције Олуја, у којој је из својих домова протерано 200.000 крајишких Срба, који су у колони дугој десетине километара преко Босне и Херцеговине бежали ка Србији, а живот је изгубило или се води као нестало око 1.700 људи, бројни покушаји успостављања климе поверења у региону нису дали много резултата.

“Хрватска ће и ове године 5. август славити као дан победе, када је протерала преко 200.000 својих грађана, док ће Срби палити свеће оплакујући жртве и тугујући за изгубљеним домовима, у знак сећања на један од најмасовнијих егзодуса на нашим просторима у скоријој историји”, каже се у саопштењу Kомесаријата.

Подсећа се да је од почетка ратова на просторима бивше СФРЈ 1991. године, у Србији уточиште потражило близу 618.000 Срба из Хрватске и БиХ и више од 200.000 интерно расељених са Kосова и Метохије и истиче да је повратак Срба у Kрајину спорадичан, а “хрватска држава чини све да се он никад и не деси, стварајући атмосферу националне нетолеранције која враћа регион у деведесете”.

“Упркос помацима оствареним кроз процес регионалне сарадње и спровођење Регионалног стамбеног програма с Хрватском и даље постоји више нерешених питања веома важних за избегличку популацију: није обновљена уништена имовина, није враћено одузето пољопривредно земљиште српским власницима; Република Хрватска није спровела Уставни закон о правима националних мањина којим се Србима гарантује пропорционална заступљеност и запошљавање у органима државне управе, полицији, правосуђу и другим јавним институцијама; нису исплаћене пензије”, наводи Kомесаријат за избеглице.

У саопштењу се наглашава да посебно забрињава број инцидената заснованих на националној основи и проистеклих из говора мржње, као и одсуство заштите српског језика и писма, из чега се “јасно види да су избеглице усмерене скоро искључиво на интеграцију у Републици Србији, јер је процес повратка готово заустављен”.

Kомесаријат за избеглице и миграције Србије захвалио је међународним организацијама, билатералним донаторима и Делегацији Европске уније у Србији на свим уложеним средствима за решавање стамбених потреба избеглица, али напомиње да се “не смеју заборавити нерешена отворена питања која отежавају постизање трајних решења за избегличку популацију”.

Помен жртвама хрватске акције “Олуја” 1995. биће одржан 5. августа 2019. у 11 сати у Цркви Светог Марка у Београду, као и у многим местима широм Србије, додаје се у саопштењу Kомесаријата.
Аутор: Тањуг