Представници Општинске борачке организације Невесиње, Одбора породица погинулих и заробљених бораца ОБО Невесиње, Општинских борачких организација Источне Херцеговине и Општине Невесиње положили су цвијеће и упалили свијеће на Спомен костурници у Невесињу.
Слободан Илић, предсједник Kоординационог одбора Борачких организација Источне Херцеговине указао је на проблем тражења Срба несталих током протеклог рата.

Међународни дан несталих, након 24 године од Одбрамбено-отаџбинског рата, борци Херцеговине са жаљењем констатују да је процес проналажења несталих лица српске националности разочаравајући“, рекао је Илић.

Он је оцијенио да је Институт за нестале БиХ од почетка рада био у функцији само несталих Бошњака у потпуности занемарујући процес тражења несталих Срба.

„Проблем несталих особа је једно од најтежих насљеђа протеклог рата. Борци Херцеговине ће, у складу са својим могућностима, настојати да помогну породицама да пронађу своје најмилије“, закључио је Илић.
Међународни дан несталих установљен је 1981. године и од тада се обиљежава у свијету са циљем да се скрене пажња на проблем несталих лица.

Република Српска још увијек трага за 1660 несталих лица, од чега је 814 бораца и 846 лица.

У спомен костурницама у Републици Српској налази се укупно 650 неидентификованих тијела, од тога у Бањалуци 311, Источном Сарјеву 274 и у Невесињу 65 тијела. Укупан број несталих лица у протеклом рату за којима је до сада трагала Република Српска је 5 528.

Извор: Радио Невесиње