У Бањалуци је обиљежен Дан несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату. Служењем парастоса и полагањем вијенаца на спомен-обиљежја одата је почаст за 23.184 погинула борца Војске Републике Српске. И ове године породице несталих, али и званичници незадовољни су радом Института за нестала лица БиХ.

24 године након рата Република Српска трага за 1.660 несталих цивила и војника. Дио тог броја је и супруг Смиље Веин. Како вријеме пролази каже, све више губи наду да ће њен супруг који је нестао на бихаћком ратишту 1992. године икада бити пронађен.

– Не знам да ће то икада се пронаћи. Од тада је прошло скоро 30 година, а немамо никакве помаке, нити кога интересује, нити се ко залаже да се то питање ријеши. Не ради се довољно право да вам кажем. Ја сам ишла на пар мјеста, имамо неких сазнања, неће људи ни да саслушају – тврди Смиља Веин.

И питање несталих у БиХ већ одавно је прије свега политичко. Званичници Републике Српске Институт за нестала лица БиХ оптужују за селективан приступ процесу идентификације и тражења несталих.

– То говори и чињеница да 2009. године од 1.207 идентификованих само 22 су била српске националности. 2007. године идентификовано је 11, а 2008. године још 10 и ако наставе овом динамиком за 160 година се не може идентификовати 1.660 лица – истакао је Душко Милуновић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Да је од формирања Института процес идентификације значајно успорен, говори и податак да је од 2008. до данас идентификовано 384 лица српске националности, док је до 2008. годишње у просјеку идентификовано 345 лица.

– Мислим да морамо покренути питање да се надлежност врати на ниво ентитета. Мислим да би и свима било најбоље да то буде на нивоу ентитета, да не би имали ову врсту тензија – истакао је Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске.

У темеље Републике Српске живот су уткала 23.184 борца Војске Републике Српске и МУП-а и 6.313 цивила. Од укупног броја несталих цивила и војника у спомен-костурницама Републике Српске налазе се посмртни остаци 649 неидентификованих лица.

РТРС