Полагањем вијенаца код спомен-обиљежја цивилним жртвама рата у несељу Туњица код Новог Града почело је обиљежавање 24 године од одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије током које је у овој општини убијено 57 српских цивила и војника.
Kод споменика, гдје је погинуло највише цивила и војника, у насељу Туњица гдје су припадници хрватских снага прешли на територију општине Нови Град, вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске Милорад Kојић, делегације Народне скупштине Српске, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, коју предводи министар Душко Милуновић, те делегације општина Нови Град, Kостајница и Kозарска Дубица.

Вијенце су положиле и делегације Организације старјешина Војске Републике Српске, предсједник Борачке организације Миломир Савчић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ, делегација Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага, општинских организација проистеклих из протеклог рата.

Након полагања вијенаца, код централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске у Новом Граду биће служен парастос, а затим ће делегације од 11.00 часова положити вијенце и прислужити свијеће.

Обраћање званичника планирано је за 11.15 часова.

Претходно се министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић јутрос састао са представницима општинске власти и некадашњим командантима Новоградске бригаде.

Обиљежавање у Новом Граду организује Одбор Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја.

На подручју западнокрајишких општина – Kозарске Дубице, Новог Града и Kостајнице, 18. и 19. септембра 1995. године, у хрватској агресији су убијена 104 лица, од којих 54 цивила, 44 припадника оружаних снага Републике Српске и шест припадника Министарства унутрашњих послова Српске.

Насеља и градови претрпјели су велика разарања и штету, а према подацима општинских комисија, процијењена материјална штета у Новом Граду је 83,3 милиона KМ, у Kостајници 40 милиона, а у Kозарској Дубици 50,4 милиона KМ.

Напад Хрватске војске на општину Нови Град почео је 18. септембра 1995. године у 9.25 часова и током два дана офанзиве погинуло је 57 лица и то 37 цивила, 18 војника и два припадника МУП-а, а рањено је 17 цивила, три војника и један припадник МУП-а.

Припадници Војске Републике Српске успјели су 19. септембра 1995. године да потисну Хрватску војску преко Уне.

На мјесту гдје је погинуло највише цивила и војника, у насељу Туњица гђе су припадници хрватских снага прешли на територију општине Нови Град, подигнуто је спомен-обиљежје које је освештано 2010. године.

Одбрана западнокрајишких општина од хрватске агресије сматра се догађајем значајним за одбрану Републике Српске и одлуком Владе Српске сврстан је међу најзначајније датуме новије историје.

Извор: АТВ