Поводом 28 година од почетка ратних дејстава на подручју нашег града, у требињском Културном центру данас су отворене двије изложбе: „Опомена о страдању Срба од 1991. до 1995.“ Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, чији је организатор Удружење дјеце погинулих бораца „Насљеђе“, и „Свети новомученици јасеновачки и свјетлост васкрсења“ сестринства манастира Светог Јована крститеља из Јасеновца, у организацији  Црквене општине Требиње.

Коаутор изложбе фотографија „Опомена о страдању Срба од 1991. до 1995.“ Предраг Лозо каже да је потпуно разумљиво да је патња наших ближњих, очева, мајки сестара нама много ближа него патња непознатих људи. Тек преко патње сопственог народа ми можемо разумјети патњу и других – каже он.

„Нас су настојали да убиједе а настоје и данас –да су све жртве једнаке осим српских. Другим ријечима, желе нас убиједити да су неке жртве ‘једнакије’ од других. Наш одговор на тако нешто мора бити памћење које је оптерећено својеврсном траумом – генерацијском траумом злочина над Србима, које није везано само за деведесете године већ говори о континуитетима злочиначког наума и идеје да нестану Срби на овим просторима“, објашњава Лозо и додаје да изложба коју је направио је тешка и оптерећујућа са експлицитним фотографијама, али да је то наш одговор да се тргнемо из летаргије и да престајемо прећуткивати оно што се прећутати не смије.

Испред Црквене општине Требиње присутнима се обратио отац Никола Јанковић, који је нагласио да су монахиње које су насликале иконе или слике „Свети новомученици јасеновачки и свјетлост васкрсења“ дуго тражиле израз којим се може осликати страдање нашег народа.

„А велико страдање захтјева да више генерација заједнички дође до тог израза. И тај хришћански израз је, уствари, израз наше вјере а наша вјера је у крсту и васкрсењу. Монахиње су ишле из манастира до хумки које су врло близу и сваки дан их кадиле, молиле се и кроз молитву дошле до ових предивних икона на којима се сведочи вјера у васкрсење, у живот.  И те иконе повезују оно што се десило, то језиво, стравично страдање, не само Срба. Видјећете ту и Роме који су страдали. Те иконе и те слике нас подстичу да видимо Христа који даје смисао жртву. Без Христа нема смисла жртве, без њега  ми не можемо опростити непријатељу и чувати себе од зла“, казао је отац Јанковић.

Изложба „Свети новомученици јасеновачки и свјетлост васкрсења“ је прије Требиња приказана у Пребиловцима а ускоро ће бити отворена и у Мостару и другим градовима наше земље.

Према ријечима Николе Јанковића, ова изложба би требала у скоријој будућности бити приказана и у Лондону.

Аутор: Сунчица Пешић

Фото: Јован Видаковић