Освештањем новоизграђене Спомен собе у центру Требиња обиљежено је 28 година од почетка ратних дејстава на подручју града. Тим поводом служен је парастос погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата. Овај догађај још је један подсјетник да жртва оних који су своје животе уградили у темеље РС никада не смије бити заборављена.

Служен је и парастос погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, који је предводио епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

Обраћајући се окупљеним грађанима Требиња, градоначелник Мирко Ћурић је поручио да сви ми, пролазећи поред ове спомен собе, морамо проћи са дубоким пијететом, али уједно и запитати се гдје би сви ми били и каква би била наша судбина да борци, чије су слике унутра, нису стали на наше границе и непријатељу поручили „даље нећете ни метра“.

„Ова спомен соба нема материјалну вриједност јер се ниједна жртва не може мјерити ни надомјестити било каквим материјалним компензацијама, али захвалност дугујемо Влади РС која је заједно са Градом издвојила средства и изградила овај објекат који посједује меморијалне и духовне вриједности, јер евоцира догађаје, подупире истину, чува сјећање и враћа нас кроз вријеме у коме смо изгубили наше највољеније зарад континуитета српског народа“, рекао је Ћурић.

„Успјели смо да се одбранимо јер смо били јединствени. Ова Спомен соба ће наше хероје учинити бесмртним, а сјећања на њих ће вјечно живјети“, рекао је у свом обраћању предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић.

Према његовим ријечима велики број Требињаца на освештању Спомен собе знак поштовања према свим погинулим борцима, али и љубави и оданости према Републици Српској, у којој само можемо да живимо као своји на своме.

Предсједник Скупштине градске Борачке организације Дејан Бодирога поручио је да “елитне” хрватске јединице нису успјеле ни послије четири године да заузму Требиње искључиво због великог јунаштва бораца и мудрости официра.

“Овај рат у нашем граду нико није желио, али су га, артиљеријском ватром, изазвале паравојне хрватске формације које су на данашњи дан прије 28 година убиле 19 голобрадих младића, који су испуњавали часну дужност одазвавши се ЈНА, којој су дали заклетву. Нисмо имали резервни положај, као ни јединице резерве, нисмо били ни довољно наоружани, али смо имали нешто што није имао наш непријатељ – срце, циљ и јединство”, Ова спомен соба ће послужити да они који су највише дали имају свој мир и спокој, нама који смо били са њима раме уз раме као споменик а новим генерацијама као буквар и зато јој и јесте мјесто у центру нашег прелијепог града.Нека послужи и као сјена прекора и презира онима који су могли а нису узели пушку у руке, нека их подсјећа на њихов кукавичлук сваког дана, рекао је Бодирога.

Организатори овог догађаја били су градска борачка организација Требиње и Град Требиње.

Током Одбрамбено-отаџбинског рата погинула 272 борца, чије ће фотографије са личним подацима, на сјећање и опомену, стајати на мермерним плочама у новој Спомен соби.

Спомен соба је опремљена и експонатима наоружања и војне опреме које је у то доба бригада користила, књигу утисака и друге садржаје карактеристичне за овакве објекте.

 

 

Фото: Јован Видаковић