Зборник седме Међународне конференције о систему усташког логора смрти Јасеновац и публикација “Демографски проблеми Републике Српске” промовисани су данас у Требињу, у организацији Удружења “Јасеновац-Доња Градина”.

Оснивач Удружења “Јасеновац-Доња Градина” Владимир Лукић рекао је  пред промоцију да Зборник садржи 34 рада-излагања са међународне конференције, који говоре о злочинима почињеним у Јасеновцу, са свједочењима и причама преживјелих логораша, стручним анализама и истраживањима о том злогласном логору смрти.

„Цијенимо да је остало да пуно тога што треба рећи о злочинима у источном и западном дијелу Херцеговине. За Јасеновац морам рећи да  је током Другог свјетског рата био трећи по величини у поробљеној Европи, али је први по бестијалности начина на које су убијане његове жртве – Срби, Јевреји и Роми“, навео је Лукић.

Он је истакао да је седма Међународна конференција одржана у мају прошле године, али да је до кашњења са објављивањем зборника радова са тог скупа дошло због недостатка финансијских средстава.

Предсједник извршног одбора Удружења “Јасеновац-Доња Градина” Саша Аћић је подсјетио да  ово удружење већ двије деценије ради на расвјетљавању истине о догађајима у концетрационом логору Јасеновац .

„Суштина је да кроз наше дјеловање и одржавање међународних конференција прикупимо свједочења и на тај начин смо већ расвијетлили значајан број злочина који су се десили на овом простору и геноцида који је начињен над Србима, Јеврејима и Ромима“, казао је Аћић.

Предс извршног одбора Удружења “Јасеновац-Доња Градина” представљајући публикацију “Демографски проблеми Републике Српске” казао је да је демократски проблем у РС инициран проблемом геноцида у Другом светском рату.

„Сматрамо да по овом питању морамо учини више у смислу дефинисања националног програма обнове нашег народа“, рекао је он

О издањима је поред проф. др Владимира Лукића и Саше Аћића, говорио и  др Славољуб Лукић.

РТ