КОРДИНАЦИОНИ РЕГИОНАЛНИ ОДБОР БОРС-А ИСТОЧНЕ ХЕРЦЕГОВИНЕ

 

Поводом Митровдана– Крсне Славе БОРС-а дајемо саопштење за јавност и своју браћу по оружију:

 

Борс своју Крсну Славу прославља на Светог Димитрија-Митровдан. Јуначка одбрана Херцеговине од стране Херцеговачког корпуса је надамо се свима позната. На Митровдан када су највеће борбе биле у рејону који је покривала Невесињскa бригадa,  када су,  у два наврата 1992. и 1994. године  пале велике жртве које ће остати упамћене у српском народу као Митровданске битке.Тих несрећних дана није брањено Невесиње, није брањена Херцеговина, брањена је Република Српска и одбрањена.

Цијена те одбране је била скупа, плаћена је крвљу,  плаћена је онако како не би пожељели више ником да је плаћа. Та цјена је плаћена управо да данас имамо своју земљу Херцеговину и то није први пут да је крвљу натапамо. Натапали су  је и многи прије нас. Ова земља је прескупа и сви требају знати да није на продају.

Свети Димитрије-Митровдан се у Невесињу слави и као дан општине а тај дан је одабран управо у част оних који ће у тој општини вјечно живјети.Тај дан се обиљежавају и Митровданске битке као значајан датум.

Тачно је да БОРС не може утицати на прославу дана општине Невесиње и не жели да утиче јер постоје општинске институције које одређују како и шта да раде.Њих је на изборима бирао народ и они су легитимни представници у Скупштини. .БОРС поштује вољу легитимну  вољу народа.

Посљедња дешавања око додјеле повеље општине Невесиње је одлука управо оних који су легитимно изабрани али та  одлука  је донијела велико незадовољство у цијелој борачкој популацији.

Знамо да су одлуку донијели руководећи се са оним колики је допринос имао неко у послератном развоју општине и цијенимо то што је урађено.Гдје је господо то урађено? У Невесињу!!!

У оном истом Невесињу крвљу натопљеном. Зар је вриједнији господо километар  асфалта од људског живота, километар цијеви од људског живота.Наградисте ли до данас све који су тих дана крварили по брдима, наградисте ли све који су случајно преживјели, наградисте ли све који осташе инвалиди, наградисте ли мајке које су остале завјене у црно, супруге које саме одгојише  дјецу па је на ред дошао и асфалт.Господо на вашу срамоту ријеч  нисте дали нашем преставнику, иначе тешком ратном војном инвалиду правдајући се неким „протоколом“

Ми ћемо и ове године добровољно дати крв као што смо је давали за нашу свету  Херцеговину.

Кордиционални одбор БОРС-а Источне Херцеговине изражава велико незадовољство вашом одлуком и потпуно се слаже са популацијом коју представља и доноси следећи закључак.

-Сазвати ванредну сједницу предсједништва БОРС на којој би се анализирала ситуација око прославе Крсне Славе и донијети одлуку о обиљежавању исте у наредном периоду гдје нам мјесто, протокол и све остало не би одређивали политичари већ ми сами јер је то наша крсна Слава.

Сматрамо да ломљењем славског Колача и паљењем свијеће нашој страдалој браћи више вриједи од 20 дешавања које нам други одреде колико год то било болно. Господо ви који се бавите политиком па га били позиција или опозиција и који од исте живите боље од већине оних који су своју младост провели у рову или оних који су одрасли без стуба породице бићете позвани и понашати се као и сваки гост.

Наравно политичка препуцавања нећемо дозволити никоме преко наших леђа јер на крају сви сте имали шансу,  а нас је у Херцеговини сваки дан мање и мање.

Треба ли и за то некога одликовати???

Ако неко да свој допринос да се у Херцеговини остаје умјесто одлази радо ћемо вам дати своје  мишљење ми који смо је бранили и одбранили и  радо ћемо га  предложити за највећа одликовања. Нажалост ми таквог још не видимо!

Поштована господо у јеку највећих напада наша војска је пјевала и гинула а данас живимо и плачемо над вашим одлукама.

ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ