„Градска Борачка организација предложила је да се захвалница Града Требиња постхумно додијели Раденку Парежанину, који је обављао низ одговорних функција из области заштите и безбједности грађана. Раденко је био и први командир станице полиције српског МУП-а.

У Одбрамбено-отаџбинском рату Раденко је као старјешина МУП-а постављен за замјеника команданта Специјалне полиције САО Херцеговине а касније и старјешина у 3. Одреду СБП. Руководио је и са четом посебне јединице полиције која је обављала искључиво борбене задатке.  Носилац је Медаље за храброст и ордена Милоша Обилића.  У послијератном периоду обављао је дужности инспектора за контролу државне границе, замјеника командира у Полицијској станици за безбједност саобраћаја, шефа смјене у оперативном дежурству, оперативног дежурног у ЦЈБ Требиње и помоћника командира у Полицијској станици Требиње. Био је члан предсједништва Градске борачке организације Требиње, у три сазива.“

Раденко је био један од скромних људи који није причао много о Одбрамбено-отаџбинском рату али његови саборци најбоље знају ко је био и шта је радио.

Предсједништво ГБО Требиње је на 4. сједници једногласно донијело одлуку о приједлогу скупштинској комисији града Требиња. Скупштинска комисија је прихватила приједлог а одборници града једногласно усвојили.

Овом приликом захваљујемо члановима комисије и одборницима градске Скупштине који су једногласно уважили наш приједлог.

Захвалница ће се уручити на свечаној сједници Скупштине Града Требиња 13.новембра.

ГБО Требиње