Парастосом погинулим и умрлим борцима одбрамбено отаџбинског рата који је служен у цркви Светог цара Лазара, те полагањем цвијећа на Споменик браниоцима Требиња Борачка организација града Требиња обиљежила је Митровдан – крсну славу Борачке организације Републике Српске.
 
 
 
 
 
Борачка организација града Требиња је поводом Светог Димитрија за требињске средњошколце организовала час историје и обилаза Спомен собе.
 
 
 
 
Говорећи о Митровданским офанзивама које су постале симбол побједе у српском народау, када је брањена и одбрањена Источна Херцеговина Дејан Бодирога, Предсједник БОРС- а Требиња је између осталог рекао:
„Ово је значајан датум за све нас а поготово за Невесиње гдје је 1992. и 1994. године био велики удар, коме су они јуначки одољели и одбранили Невесиње, источну Херцеговину и цијелу РС. Дај Боже да Митровдан славимо у миру и у годинама пред нама“.Бодирога је поздравио породице погинулих бораца ВРС и МУП-а пожеливши им много здравља и да их чува Свети Димитрије као што их је чувао за вријеме Одбрамбено – Отаџбинског рата.Свим припадницима БОРС-а је честитао крсну Славу.
 
У надахнутој бесједи свештеник Драгиша Томић позвао је борце и грађане Требиња на мир и праштање,  али и напоменуо да се херојски подухвати и борба припадника Војске РС не смију никада заборавити.Подсјетио је на причу која је остала записана у црквеним књигама о догађају који се десио у јесен тих 90-их година у једном православном храму у Солуну, тачније у цркви светог Димитрија Солунског, гдје почивају и мошти светог ратника.

 

Након вечерњег богослужења, кад се вјерни народ већ разишао, жена која је одржавала цркву и двориште чистећи храм угледа на вратима човјека са копљем и мачем обученог у ратничке оклопе, за којим је остајао прљав и крвав траг. Уморна од посла загалами на тог човјека: „Гдје улазиш такав у божији храм!“

„А он се благо окрену према њој и уморним јој гласом рече ‘Пусти ме, сестро, долазим из љутога боја и битке, одбранисмо од душмана једну малу земљу Херцегову и у њој један мали град и братски народ српски и православни’. Човјек нестаде, а жена се од страха препаде увидјевши крвави траг који остаде иза њега. Позва свештеника а касније и епископа. Тај траг их је кроз цркву одвео до ћивота гдје почивају мошти светог Димитрија, који је у том моменту лежао сав мокар и крвав“, бесједио је свештеник Драгиша Томић.

Предсједник скупштине града Требиња Драгослав Бањак истакао је да ће Град Требиње и у наредном периоду настојати да помогне борачке категорије Војске РС.

„Град и БОРС имају исти циљ а то је да помогнемо – и у том  смислу реализујемо више пројеката подршке борачким категоријама и надамо се да ће тако бити и убудуће“, рекао је Бањак.

 
Ломљење славског колача обаљено је у просторијама БОРС- у 12 часова, како то обичај и налаже.