Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Миломир Савчић изјавио је данас да Срби треба да се сјећају сваке српске жртве и да осуде непријатељство свих својих противника који су неријетко и кукавички наносили страшне губитке српској војсци и цивилима.

 

Савчић је након полагања цвијећа на гроб жртава НАТО бомбардовања сестре и брата Радмиле и Раденка Галинца у Источном Сарајеву рекао да ово мјесто даје одговоре на сва питања о којима се води полемика у посљедње вријеме.

“То питање је чланство у НАТО-у и да ли нам је мјесто у тој алијанси. Ове недужне жртве, али апсолутно недужне опомињу нас и одговорни смо и пред њима и пред многим другим да када будемо доносили коначну одлуку морамо то да имамо у виду”, истакао је Савчић.

Према његовим ријечима, потребно је сјећати се сваке жртве, а “посебно је болно када се неко ко није у званичном сукобу из неких њему знаних разлога укључи у сукоб, знајући да страна која је нападнута нема адекватан одговор”.

“То је за мене као војника кукавички чин”, истакао је Савчић.

Он је навео да је “лако тући по ономе ко не може да се брани” јер треба да удари јунак на јунака, па да се види ко је јачи.

“Кад бих имао пола њихове технике, наоружања, опреме, био бих спреман да их протјерам и на Мјесец. Али, са оним што смо ми тада имали, заиста се није могло таквој сили одговорити. И нису то били само НАТО авиони, него су на Игману, гдје је требало да контролишу линију раздвајања, а и то су злоупотријебили, распоредили снаге за брзе интервенције које су немилосрдно ‘тукле’ цијели овај српски простор на коме је страдало много и цивила и војника”, нагласио је предсједник БОРС-а.

Према његовим ријечима, циљ непријатељских снага био је да Војску Републике Српске буквално прегази и војно неутралише, а да српски народ нестане са ових простора.

Савчић је нагласио да сви Срби треба посебно да цијене Војску Републике Српске и њену херојску борбу.

“Ми нисмо од оних који су након првих пораза и битака бацили копље у трње, него смо наставили борбу до краја рата, док нисмо обезбиједили поштен мир и док нисмо добили оно за шта смо се борили. Због тога желим да још једном одам дубоко признање и поштовање сваком војнику Републике Српске, сваком полицајцу МУП-а Републике Српске, јер историја је показала да ми без наше војске и наше полиције не можемо бити сигурни”, закључио је Савчић.

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 9. СЕПТЕМБРА /СРНА