– У америчком Kонгресу у Вашингтону, први пут у посљедње двије деценије, одржано је предавање о геноциду почињеном над Србима, Јеврејима и Ромима на територији Независне Државе Хрватске током Другог свјетског рата.

– Kонгресмени, сенатори, дипломатски кор, представници невладиног сектора и америчких медија имали су прилику да погледају и документарни филм ‘Kултура сјећања’, као и изложбу ‘Анатомија заборава’ Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске – саопштено је из Представништва Републике Српске у САД.

Предавање је одржала директор Фондације за сјећање на Јасеновац и Холокауст из Лондона Драгана Томашевић, која је потомак преживјелих у злочину над Србима у селима Шарговац, Мотике, Дракулић и руднику Раковац.

Она је нагласила да је Јасеновац највеће мјесто страдања Срба, Јевреја и Рома.

– Све што је било негативно, патолошко и криминално, све што је карактерисало усташки покрет у цјелини, кулминирало је у Јасеновцу – нагласила је Томашевићева.

Она је навела да, “нажалост, Хрватска и њене институције све више и више умањују злочин почињен за вријеме НДХ и на тај начин учествују у рехабилитацији усташке идеологије која директно угрожава опстанак српског народа и отвара пут за глорификацију геноцида и Холокауста”.

Kонгресмени, сенатори, дипломате, амбасадори и остали посјетиоци имаће прилику у наредна три дана да погледају изложбу “Анатамија заборава” у Рејбурн Фоајеу Kонгреса, након чега је планирано да путује кроз неколико градова САД.

Овај догађај организовао је Српски народни савез у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Вашингтону, Фондацијом за сјећање на Јасеновац и Холокауст из Лондона и Народном и универзитетском библиотеком Републике Српске из Бањалуке.

ртрс