Да сам хтио да се борим за власт, био бих у некој политичкој партији, а не у Борачкој организацији и зато не желим да будем ничији ни вјетар у леђа, ни вјетар у прса када се ради о политици и формирању власти, категоричан је у интервјуу датом 04. децембра за “Глас Српске” предсједник БОРС-а генерал Миломир Савчић.

Он истиче да, док год је на њеном челу, неће дозволити да Борачку организацију увуку у политику, нити да она служи за било каква политичка поткусуривања.

– Изборна скупштина БОРС-а спроведена је у складу са Статутом, конституисани су сви органи и све иде својим током када је ријеч о побољшању положаја борачке популације, али посебно бих да истакнем да смо поред свега што се дешава, поред свих атака и поред свеукупне ситуације у Републици, успјели да сачувамо јединство. БОРС броји више од 140.000 чланова, међу којима су људи различитог политичког опредјељења. У таквим условима сачувати јединство је изузетно значајан успјех.

ГЛАС: Како сте сачували јединство ако је у Вашем мандату формирана Организација старјешина ВРС?

САВЧИЋ: То апсолутно није нарушило јединство БОРС-а, јер је то потпуно минорна организација као и неке друге које броје по пар чланова.

ГЛАС: На челу те организације је генерал Милован Милутиновић који јавно подржава актуелну власт у Српској и који Вас је прије неколико дана јавно оптужио да сте са припадницима Заштитног пука напустили прву линију и склонили се у Приједор, а прије тога Вас је министар безбједности БиХ и функционер СДС-а Драган Мектић оптужио за подршку власти?! Да ли су то напади на БОРС или на Вас лично?

САВЧИЋ: То су напади на мене лично, а ево и зашто мислим да ме нападају. За пет година на челу БОРС-а трудио сам се да и својим практичним дјеловањем и изјавама имам неутралан и објективан став. Нападају ме зато што би жељели да ја будем средство у њиховим рукама за остваривање њихових циљева. Ја то нећу и не желим, а чим се не понашате онако како они мисле да треба, ви сте њима мета. Према једнима бих ја требало да будем у непријатељским односима са владајућом структуром, а с друге стране се очекује да будем непријатељски расположен према опозицији. Не желим да БОРС буде ни антивладина, ни антиопозициона организација, а то не желим да будем ни ја лично.

ГЛАС: Како одговарате на оптужбе да сте се са Заштитним пуком повукли с прве линије?

САВЧИЋ: То су измишљотине, али и страшна увреда за најелитнију јединицу Војске Републике Српске зато што долази од човјека који није обуо чизме у току рата и који на фронту није провео ни дана, а камоли ноћи. Тако нешто себи дају за право они који нису учесници рата и зато измишљају и клевећу. Удружење бивших припадника Заштитног пука упутило је писмо Милутиновићу који није генерал, већ пуковник, а лажно се представља и као портпарол генерала Младића, јер таква функција формацијски није уопште постојала. На крају крајева, Милутиновић је својим дјелатностима довео до саме границе оружаног сукоба између војног и политичког руководства РС. Жао ми је и што сам овако морао да му одговорим, али ћутање би могло да се протумачи као да је у праву. Много тога ћу му још рећи, али у лице када се сретнемо, јер није на нивоу бивших сабораца да се јавно препуцавају.

Мектић

ГЛАС: Како коментаришете оптужбе Драгана Мектића на Ваш рачун и цијепање чланске карте БОРС-а?

САВЧИЋ: Поцијепати књижицу БОРС-а може само неко ко се истински не доживљава као борац. Мектић је био припадник МУП-а и по природи посла који је радио и дужности коју је имао није пуно времена провео у борбеним дејствима. Али и то што он ради, исто као и оно што ради Милован Милутиновић, посљедица је настојања да се БОРС увуче у дневну политику. Ја то не желим, никада то нећу дозволити и питања која су ствар дневне политике нису на дневном реду наших органа.