Извршни директор Техичког ремонтног завода Братунац, Генерал Љубомир Боровчанин поводом обиљежавања 27 година од оснивања 3.Одреда СБП је поклонио бившем команданту одреда Драгану Ивковићу-Белом пиштољ РС9-Вампир који је производ овога предузећа.

Генерал Боровчанин је за вријеме рата обављао функцију замјеника команданта Специјалне бригаде полиције.

Овај пиштољ који посједује изврсне карактеристике ће ускоро постати службено наоружање многих полициских служби широм свијета на шта се требамо поносити сви у Републици Српској.

РС 9 “Вампир” који је  данас стигао у Херцеговину је у рукама онога који га је сигурно заслужио, Српска се поноси са овим производом а он није једини јер као што се зна да је Технички ремонтни завод произвео и борбено возило Деспот који је већ у употреби у МУП-у РС а ускоро креће у сериску производњу због велике потражње на свијетском тржишту. Тренутно се у институту Ремонтног завода испитују још неки производи који ће ускоро кренути да се производе.” изјавио је генерал Боровчанин.

Пиштољ назван РС-9 “Вампир” је класична конструкција полуаутоматског оружја са ДА/СА окидањем, модификованом Браунинг бравом, усадником од лаке легуре и оквирима повећаног капацитета. Генерално, реч је о успешној платформи коју је представио “СИГ-Сауер” седамдесетих година прошлог века на својој серији 220 и која се још увек користи широм света.

Иако у Техничком ремонту Братунац истичу да је СИГ непосредни узор, мноштво детаља упућује на “блиско сродство” са “Заставином” серијом ЦЗ-99

Овај напредни модел спада у генерацију пиштоља са максималним учинком. Због својих одличних конструкцијских решења, ергономије, савремених метода израде,  пиштољ се истиче прецизношћу, тачношћу и функционалношћу. Најзначајнији помак је био дизајн самог пиштоља, који са собом доноси ергономску и ефикасну карактеристику.

Произвођач: Технички Ремонт Братунац
Калибар: 9×19мм ПАРА
Капацитет: 18 метака

Дужина: 190.5 мм
Висина: 138.2 мм (са 150.6 мм)
Дебљина: 39.5 мм

Тежина
Без оквира: 820 гр
Са оквиром : 920 гр
Потпуно напуњен оквир: 1100 гр

Окидач
Једнострука: 2,2кг
Двострука: 2,5кг

Цев
Дужина: 108 мм
Обртна стопа: 250 мм
Нишанска линија: 161 мм