15.12.2019
БЕОГРАД – Одбрана је увјерена да ће првостепена пресуда генералу Ратку Младићу бити укинута уколико судско вијеће прихвати чињенице, али страхује од двоструких аршина, рекао је адвокат Бранко Лукић.

Он је навео да пресуда може да се обори добром жалбом, која је и припремљена, али и разумним судским вијећем.

“Ако буде тако, ми смо онда уверени да ће пресуда бити укинута. Наравно да страхујемо од двоструких аршина, јер једни параметри важе за једне у БиХ, а други за Србе у БиХ”, рекао је Лукић за Телевизију “Пинк”.

Он је напоменуо да је у случају генерала Младића судско вијеће, пошто је видјело да има превише доказа против оног што желе, занемарило доказе који иду у његову корист.

Лукић каже да је током суђења покушао да се изокрене улога Младића, да прикажу како он није морао ни да нареди нешто, него да су други људи чинили злочине снагом његовог ауторитета.

“То не може у правном систему ниједне државе да прође, али у Хагу може. Трибунал је велики корак назад у развоју правосуђа у свету, ниједан други суд не прихвата праксу овог хашког”, рекао је Лукић.

Генералов син Дарко Младић каже да у Међународном резидуалном механизму за кривичне судове, некадашњем Хашком трибиналу, сада влада затишје, јер ново судско вијеће чита жалбу одбране на пресуду његово оцу, који, како каже, треба да буде ослобођен и пуштен кући.

Он је подсјетио да су разни међународни учесници мисија у БиХ, када су одлазили у пензију, говорили о позитивном доприносу генерала Младића у цијелој кризи и да су једино на његову ријеч могли да рачунају.

“Очекујемо датум за усмену расправу по питању жалбе. Само можемо да нагађамо, да се надамо и желимо да верујемо да ће ново веће усвојити нормалне правне стандарде. Нама је то довољно”, рекао је Дарко Младић.

Он је истакао да је претходно судско вијеће кршило правне стандарде, те да одбрана вјерује да ће генерал Младић бити ослобођен ако буде нормалног правног размишљања, као и да ће успјети да га извуче на лијечење и сачува му живот.

Kоментаришући најаве хашког судије Kармела Адјијуса да би поступак Младићу могао да буде окончан 2020. године, Дарко Младић каже да не би био први пут да тај суд нешто планира, а да се то промијени.

Он је поновио да је здравствено стање генерала Младића у протеклих неколико недеља знатно погоршано, више него обично, и да је породица забринута.

“Ово није само наша процена, већ су у посети били и руски парламентарци и владика Глигорије. Сви су после посете били забринути јер је стање лошије него што су мислили”, каже Дарко Младић.

Он је навео да су његовог оца прегледала три независна љекарска тима и да је сваки од њих донио исте закључке.

Извор:Независне новине