Хиљаде грађана Требиња и Херцеговине окупило се вечерас  на Тргу слободе одакле су достојанствено и мирно пружили подршку православним вјерницима и Митрополији у Црној Гори и послали поруку јединства.

Грађанима се обратио владика Захумско -херцеговачки и приморски Димитрије који је прочитао саопштење Савјета епископа и позвао још једном црногорске власти на договор, а вјернике на мир и молитву истичући да ће се Српска православна црква и њени органи свим правним средствима бранити против донесеног Закона о слободи вјероисповијести.

У саопштењу које је владика читао, епископи су подсјетили да су данима свједоци јавног ликовања свих ненавидника Православне цркве и острашћених новоцрногорских националиста, углавном освједочених безбожника, који прослављају побједу над Црквом Христовом.

„Такви заборављају древну истину Светог Писма да Цркву Божију `ни врата пакла неће надвладати`. Многи су моћници долазили и пролазили, али је Црква Божија остала и опстала“, поручили су српски архијереји у Црној Гори.

Архијереји су нагласили  да оно што се „намјерило усвајањем овог Закона и отимачином црквене имовине треба да послужи својеврсном дисциплиновању Цркве не би ли она прихватила да буде слушкиња идеолошко-политичке матрице актуелног црногорског режима“.

– Једина „идеологија“ Цркве и једино њено служење кроз вијекове је било, и остаће – Јеванђеље Божије и служење Христу Богу нашему, распетоме и васкрсломе – подсјетили су чланови Епископског савјета Православне цркве у Црној Гори.

Епископски савјет и сви епископи појединачно изразили су приврженост осмовјековној традицији и остају до краја вјерни канонском устројству Пећке/Српске патријаршије, подсјећајући да је свака од њихових епископија насљедница древних епископија, које је почетком 13. вијека основао Свети Сава, први архиепископ српских и поморских земаља.

Скупу подршке на ком су вјерници пјевали традиционалне правослвне пјесме, носили српске заставе и транспаренте против црногорског режима претходио је молебан у Храму Светог Преображења Господњег.

извор;херцег тв