Предсједник Борачке организације Републике Српске (БОРС) Миломир Савчић изјавио је да је документ Велике Британије о Сребреници који потврђује да није постојао план о заузимању Сребренице веома значајан за утврђивање коначне истине о догађајима у овој општини.

„Права истина ће се утврдити, само је то питање времена. Питање је када, ко ће све скинути ембарго са значајних докумената који доказују пуну истину о ономе што се дешавало“, рекао је Савчић Срни.

Он је истакао да је ово тренутак и да све „невјерне Томе“ у српском народу схвате да прича о Сребреници, онако како је сервирана у међународној и дијелу домаће јавности, није ни приближно онаква како се тврди.

Савчић каже да би било нормално и праведно да се послије оваквог једног признања пониште све осуђујуће пресуде које су изречене за Сребреницу, а у којима се тврди да је постојао план о вршењу злочина, да се поново одржи поштено суђење и коначно утврди права истина.

„Логично би било да буде ревизија судских пресуда, јер ако се све заснива на тези о постојању плана о заузимању Сребренице, а плана нема, онда је заиста питање шта, како, на основу чега су те пресуде доношене“, рекао је Савчић.

Предсједник БОРС-а упитао је да ли овај документ потврђује оно што Срби тврде цијело вријеме – да је Хашки трибунал политички суд са јасним директивама и задацима које је добио или је то суд истине и правде?

„Ако се тврди, а заиста је тако, да није постојао план о заузимању Сребренице, онда логично није постојао ни план о вршењу злочина. Сва тужиаштва, како међународног кривичног суда, тако и домаћа, управо тврде супротно, да је постојао план о чињењу злочина. Овај документ доказује нешто супротно“, рекао је Савчић.

Он је указао да свакако треба имати у виду да је у питању Велика Британија која је прије двије и по године покренула иницијативу у Савјету безбједности УН да се догађаји у Сребреници прогласе геноцидом.

„То је спријечено, али сада се дешава нешто друго. Мислим да у том контексту и свјетлу треба тумачити значај овог документа“, рекао је Савчић.

Подсјећамо „Независне“ су објавиле како се у декласификованим документима Владе Британије, који су објављени на сајту Националног архива те земље наводи да је напад Срба на Сребреницу испровоциран од бх. стране, а Пале нису имале план да се освоји енклава, већ је до напада дошло на иницијативу локалног командира.