За само три дана други случај напада на православне богомоље у Сарајеву.
Након провале и пљачке Храма Светог Саве у илиџанском насељу Блажуј уочи Православне нове године, оскрнављен је и комплекс цркве Светих апостола Петра и Павла у хаџићком насељу Осеник.

Материјална штета није велика, али јесте узнемиреност парохијана којих је све мање.

Варварски насртаји на православне богомоље, нажалост, постају дијелом сарајевске “културе и традиције!”

Док је полиција тражила “непознате” пљачкаше Храма у Блажују, опет “непознати”, провалили су у црквени комплекс у Осеник, ни двадесет километара даље.

На црквеном дому разваљена су врата, дио ситног инвентара је отуђен. Други испретуран.

– Kао људи хришћани заиста смо узнемирени и потресени. Пред велике хришћанске празнике Kрстовдан и Богојављење и када дочекујемо празник Светог Јована Kрститеља, ми смо опет у проблему. Опет имамо вандале, опет имамо провале – прича Дарко Даниловић, парох блажујски и администратор пазарићки.

Изграђен у 19. вијеку, Храм Светих апостола Петра и Павла у протеклом рату голготу је “проживљавао” заједно са вјерујућим народом Пазарића и Тарчина.

Храм је рушен, народ затваран у логоре. Од 2007. почели су са обновом богомоље.

Миломирка Елчић истиче да све ово ствара нелагодност, непријатност, узнемиреност, али и додаје да је ово јасна порука.

Да ли то неко организовано шаље поруке малобројним Србима, питају вјерници Пазарића и Тарчина у којима је остало тек 20-ак старачких домаћинстава.

Ова православна богомоља као и готово све у сарајевској котлини небројено пута била је мета напада и скрнављења.

Паљена су јој врата, разбијана стакла, уништаван олтар. На улазу у цркву однедавно су блиндирана врата, на црквеним прозорима челичне “решетке”.

– Ми смо овђе немоћни,. Једино што можемо је уздати се у полицију и надлежне институције са врха државе које би требале повести више рачуна. О овај пут позивамо да се све службе, све агенције укључе – апелује парох Даниловић.

Међутим, власт у Сарајеву, се не укључује. Напади на српске богомоље очигледно их не брину!

Душан Шеховац, предсједник Удружења “Истина и правда”, каже да оваквим игнорантским односом само руше БиХ, врше дезинтеграцију Босне и Херцењговине, повећавају међуетничку дистанцу …

И не “смањују” се дистанце све присутнијим ланцима и катанцима на богомољама, решеткама на прозорима и са обавезном полицијском пратњом на парастосима и богослужењима.

Хоће ли се таквих слика Сарајево икада ослободити!?

(РТРС)