Данас је, на Богојављење, у канцеларији Удружења Гардиста 1.гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске у Требињу, уз саслужење часних отаца епархије ЗХиП и присуство Гардиста из Требиња и цијеле Републике Српске као и гостију из БОРС-а Требиње и Гацко одржана молитва за око 240 погинулих гардиста, преломљен славски колац и на тај начин прослављен Дан оснивања 1.гмтбр ГШ ВРС и крсна слава Удружења Гардиста 1.гмтбр ГШ ВРС и положен вијенац на споменику погинулим борцима ВРС у Требињу.

Овај датум нам много значи јер је на данашњи дан 1993.године у Пјеновцу код Хан Пијеска, одлуком Главног штаба ВРС, основана наша бригада. Данас смо се, по први пут, јер је наше Удружење тек недавно основано, окупили овдје да се подсјетимо на ратни пут наше славне бригаде и евоцирамо успомене на нашу храбру браћу који своје животе уградише у темеље Републике Српске као и да изразимо наду да ће власт у Републици Српској више водити рачуна о борачкој популацији јер се они налазе у положају који није добро искристалисан, поготово о тешким инвалидима рата. Нашој браћи, погинулим гардистима и свим погинулим борцима ВРС, нека је лака земља и вјечан спокој”, изјавио је Предраг Аћимовић, предсједник удружења гардиста 1.гмтбр ГШ ВРС.

Предсједник ГБО Требиње, Дејан Бодирога је поздравио “гардисте” подсјећајући их да одлично зна њихов ратни пут јер су се више пута сретали током рата.

Знам да  сваки дан који сте провели у ратним дејствима као голобради младићи дали све од себе и да је и онима који су у рату провели годину дана у “гарди” било теже него великом броју бораца за четири године. Ја то поштујем и знам, знају ваше старјешине, знају и наши непријатељи и мало ко још ко није упознат. Управо оваква дружења и треба да укажу на то. На жалос то не познају ни закони о правима бораца.