Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Миломир Савчић изјавио је да БОРС није задовољан најновијом одлуком Владе Српске о повећању борачких примања из републичког буџета јер је захтјев ове организације да та примања буду повећана за 10 одсто.

-На ранијем састанку са премијером Републике Српске Радованом Вишковићем тражили смо повећање борачког додатка, личних и породичних инвалиднина за 10 одсто- рекао је Савчић.

Према његовим ријечима, овакав приједлог БОРС-а представљао би поштеније усклађивање у односу на усклађивање плата, пензија и осталих материјалних издвајања из буџета Српске за остале категорије становништва.

Савчић каже да је у разговорима са Владом Републике Српске остало отворено питање положаја незапослених демобилисаних бораца. -У оквиру овог питања рјешаваћемо и остала – висину борачког додатка, личних и породичних инвалиднина. БОРС треба да припреми одговарајућа рјешења за представнике власти Републике Српске којима би био побољшан положај борачких категорија у Српској – истакао је Савчић.

Он је додао да то подразумијева рад БОРС-а на раније потписаном Меморандуму о сарадњи БОРС-а и Владе Републике Српске.

Влада Републике Српске усвојила је јуче одлуку о висини основице за обрачун годишњег борачког додатка за 2019. годину борцима прве и друге категорије која је увећана за пет одсто у односу на 2018. и износи 3,90 KМ.

За исплату годишњег борачког додатка за 2019. годину обезбијеђено је 10,7 милиона KМ, а процјена је да ће бити обухваћена 66.193 корисника. Влада је усвојила и одлуку о висини основице за обрачун мјесечног борачког додатка за 2020. годину која је повећана за два одсто у односу на претходну годину и износи 1,68 KМ.

Буџетом за 2020. годину за текуће дознаке за борачки додатак предвиђено је 62,9 милиона KМ. Влада Српске донијела и одлуку о висини основице за обрачун примања за 2020. годину предвиђених Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата. Основица за обрачун примања за 2020. годину повећана је за 2,2 одсто у односу на претходну годину и износи 592,96 KМ.

(Kатера)