Први пут послије 213 година, крст Светог Петра Цетињског напустио је село Лучиће и у рукама владике захумско херцеговачког и приморског Димитрија, у литији кренуо пут Херцег Новог, до цркве Вазнесења Господњег на Топлој, гдје се се литија из Суторине спојила са оном која је кренула из Мојдежа а коју је предводио отац Зоран Миљанић.
Братство Лучић из Суторине, које је данас било у литији, добило је овај крст из руку Светог Петра Цетињског давне 1806. године, након убиства старог и слијепог свештеника Јована Лучића. Свети Петар Цетињски сахранио је попа Јована, по казивању мјештанина Мира Лучића, након чега оставља светињу коју Лучићи и данас чувају.

Kа манастиру Савина данас су, упркос јакој киши, осим литија из Суторине, Мојдежа и Топле, кренуле и молебне литије из Kута коју предводи отац Драго Пешикан и са Пода, коју предводи отац Александар Папић. Испред манастира Савина стигло је са пет страна на хиљаде грађана Херцег Новог који не прихватају усвојени Закон о слободи вјероисповјести.

Парох требињски, Дражен Тупањанин обраћајући се Новљанима испред манастира Савина казао је да се народ окупља како би показао да воли правду и да не пристаје на неправду, те да све то чини хришћански, мирно, достојанствено у љубави једни према другима.

-А како би другачије у навечерје Светога Саве миротворца, онога који је знаменовао и наш народ и земље и који нам је увјек указивао на Христа миротворца, на онога који је живот свој положио за нас. Ове литије, ове крсне шетње, су велика лекција за све нас. Kако за нас свештенике тако и за вјернике, свако од нас може много тога да научи –рекао је требињски парох и поручио да “мирна шетња, привидна немоћ пред силом овога свијета, уствари означава највећу силу”.

-Због тога немојте да посустанете. Отац Никола и Драго су рекли да смо владика херцеговачки и ми који смо са њим, дошли овдје да пренесемо благослове Светог Васлија и Светих мученика и светиња земље Херцеговине, то је тачно , али је још више тачно да смо ми код вас дошли да нас ви благословите зато што смо задивљени вашим достојанством, вашом истрајношћу да будете чувари светиња, да будете они који у овим данима, у овим недељама, благим данима, не правите разлике међу собом и говорите свима библијски и јеванђељски. Сви сте добродошли, али баш сви, али само један услов постоји да волите правду и не желите неправду. То не значи да смо ми , који смо вечерас ходали, неки савршени и много добри људи, ми смо грешни и слаби и свако од нас треба да се каје и поправља -казао је отац Тупањанин и поручио да и “они људи који су у дубини свога срца изгубили осјећај за правду учинили су себи велико зло и обараће поглед пред огледалом, а то је јако тешко и са тим је тешко живјети”.

-Позивамо и њих и добро су дошли да ходају са нама, препознају макар у последњи час да је на сцени велика неправда коју чине своме народу својим комшијама, кумовима на крају својој дјеци –поручио је отац Тупањанин.

Проф.др Драго Шеровић је казао да за Новљане нема узвишенијег мјеста од манастира Савине, гдје су се вечерас сабрали.

-Мала црква је грађена прије 1000 година а говори нам да смо овдје дуго, вјековима овдје ми постојимо, наша вјера овдје вјековима постоји, Светосавска црква говори нам да смо путем светосавља пошли онда када смо је оградили када нам је Свети Сава освјештао њу и говори нам о наших осам вјекова наше Српске православне цркве овдје у нашој Боки-казао је др Шеровић.

Он је поручио да је то Христова црква изграђена на вјери, на молитви, те да је никакви закони неће надвладати нити разорити.

-Не дамо светиње, не дамо Савину, не дамо ниједну нашу цркву овђе у нашој Општини, од Свете Неђеље, преко Св. Николе, Св. Спиридона, Св. Тројице и свих светих цркава у нашој општини. Не дамо их, и бранићемо их вјером, молитвом, нашим достојанством и нашом постојаношћу. Ово су велика искушења за нашу цркву и за наш народ, вјерни народ, за нас који смо дио те цркве. Али оно што радује, оно што охрабрује јесу ове масовне молитвене литије, нарочито охрабрује младост наша, младост коју је Бог призвао, као и што је Св. Саву призвао у шеснаестој години призвао да напусти своју царску обитељ и постане монах. Седамнаест година се Св. Сава уздизао духовним степеницама да би примио Христа у себи и да би тада изашао у свијет и градио и државу и цркву и српскога човјека у Христу Богу. Тако и наша младост, пуна вјере, пуна Христове божанске енергије да издржимо и да молимо Мајку Божију, овђе у овом храму у коме смо се по оваквом времену окупили да нас подржи, да нас подржи пред Богом да не дозволимо да ни Савина ни једна светиња не пође тамо гђе не треба, да је сачувамо вјером и молитвом – поручио је проф. др Шеровић.

Владика Захумско-херцеговачки и приморски Димитрије је истакао да Херцеговина и читав слободоумни свијет гледа у у Црну Гору, “гледа у вашу вјеру и љубав, све од Свете Завале гдје је као дијете дошао наш свети Василије преко Мркоњића , Тврдоша, Добрићева , родног мјеста Светог Петра Зимоњића и Богдана Зимоњића, војводе херцеговачког, читава Херцеговина јуначка али и света гледа у вас и чудом се сви чудимо”.

-То је велики благослов, овај огањ и ова свјетлост коју сви осјећамо у срцима али и велика одговорност да останемо достојни те свјетлости. Данас смо овдје из Суторине донијели из Епархије захумско – херцеговачке крст Светог Петра Цетињског и он се сјединио овдје са чуваним крстом Светога Саве, тако су се симболично сјединиле наше епархије, наш народ у једно срце и једну душу која говори не дамо светиње, а светиње су све и ове рукотворене и оне нерукотворене, наша дјеца, старци, мајке све су то светиње и ове светиње служе да освете све наше животе. Не дамо наше чојство, наше јунаштво, нашу правду и слободу , не дамо нашу ђецу, не дамо светиње -поручио је владика Димитрије .

Проф. др Драго Шеровић је прочитао писмо подршке које је стигло од његове родбине из Енглеске, а како је истакао свакодневно стижу писма сличне садржине из свих крајева свијета.

И вечерашњој литији присуствовали су челници Општине, предсједник Стеван Kатић, потпредсједници Данијела Ђуровић и Милош Kоњевић.

(Радио ХН)