БАЊАЛУKА – Предсједништво Борачке организације Републике Српске (БОРС) саопштило је да даје пуну подршку предсједнику ове организације Миломиру Савчићу у његовој борби за доказивање истине против потпуно измишљене оптужнице коју је против њега подигло Тужилаштво БиХ.


– Подизање оптужнице против Савчића и бившег предсједника БОРС-а Пантелије Ћургуза представља смишљени удар на БОРС, да би та организација била приказана као криминална, а српски борци и официри као злочинци у протеклом рату, што није тачно – рекао је предсједник Предсједништва БОРС-а Горан Рогић.

Истакао је да је генерал Савчић, да је желио, могао, као и неки други, да напусти ову територију, али као частан официр сматра да је најпоштеније према организацији коју води да пред Тужилаштвом и Судом БиХ докаже своју невиност.

– Генерал Савчић је јуче са својим адвокатом био у Тужилаштву БиХ у вези са приједлогом мјера Тужилаштва БиХ. Једна од предложених мјера јесте да Савчић не може водити БОРС, на шта је адвокат дао примједбу и надамо се да ће она бити уважена – каже Рогић. Истакао је да Предсједништво БОРС-а даје потпуну подршку генералу Савчићу, али да не жели да му својим поступцима одмогне у доказивању истине и невиности.

Рогић је рекао да ће Предсједништво БОРС-а донијети одређене мјере ако Суд БиХ прихвати предложене мјере забране за генерала Савчића, не желећи да прецизира које.

Говорећи о материјалном положају борачких категорија у Републици Српској, Рогић је навео да је Предсједништво БОРС-а поводом тога једногласно усвојило закључак да не подржава недавно донесене мјере Владе Српске с циљем побољшања материјалног положаја борачких категорија.

Он је рекао да Предсједништво БОРС-а тражи да средства која остану у буџету за борачко-инвалидске заштиту буду распоређена на личну и породичну инвалиднину борачких категорија.

Глас Српске