Суд БиХ забранио је генералу Миломиру Савчићу, предсједнику Борачке организације Републике Српске /БОРС/, напуштање БиХ и наложио одузимање путних исправа, рекао је Срни његов адвокат Миодраг Стојановић.
Стојановић је навео да су му јуче из Суда БиХ рекли да контактира генерала и да им у уторак, 4. фебруара, преда његов пасош.

“Очекујем да ћу званичну одлуку Суда која се односи на мјере забране добити у понедељак, тако да ћу тада знати шта је са осталим забранама које је предложило Тужилаштво БиХ”, изјавио је Стојановић.

Тужилаштво БиХ је 29. јануара предложило Суду БиХ да генералу Савчићу, оптуженом за помагања у ратном злочину 1995. године у Сребреници, забрани обављање дужности предсједника БОРС-а и контакте са медијима у БиХ.

Тужилац Предраг Томић предложио је да се Савчићу забрани контакт са свим лицима која су на било који начин повезана са операцијама “Kриваја 95” и “Ступчаница 95”, састајање са саизвршиоцима и свједоцима или контактирање путем посредника који су били на подручју Скелана, Братунца, Милића, Сребренице и Жепе.

Предложено је и одузимање Савчићевих путних исправа и забрана издавања нових, као и обавезу јављања генерала надлежном органу два пута мјесечно.

Суд БиХ је 13. јануара потврдио оптужницу против бившег команданта 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба Војске Републике Српске Миломира Савчића.

Тужилаштво БиХ подигло је 31. децембра прошле године оптужницу против Савчића због, како је наведено, помагања у ратном злочину почињеном 1995. године у Сребреници.

Савчић, који је и предсједник Борачке организације Републике Српске, оцијенио је раније да подизање оптужнице против њега представља одмазду Тужилаштва БиХ које има опасну намјеру да криминализује цијелу Војску Републике Српске.

атв