Његово преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије предводио је литију свештенства и народа улицама главнога града.

У бесједи којом се обратио великом броју вјерног народа владика Димитрије је рекао да смо ми дужни и одговорни пред овом свјетлошћу која се излива у наша срца ових дана.

„Пазимо и будимо одговорни пред овом тајном у којој се сви налазимо и из које црпимо надахнуће. Запушимо уста онима који покушавају да нас оклеветају говорећи да ми нешто овдје рушимо. Ми овдје градимо и усавршавамо на боље градећи и усавршавајући наша срца. Борећи се против овог Закона трудимо се да изградимо и друштво у коме живимо и систем који треба да чува сваког грађанина, и да никог не диксриминише по било ком основу. Ми смо овдје због тога“, казао је владика Димитрије.

Прије дванаест дана из Пожаревца је кренуо у литији до Острога свештеник Предраг Поповић парох у Великој Плани који је поздравио вјерни народ.

„Немојте стати народе мој јер је срце многих уз вас. Дужни смо да дођемо гдје год је наша светиња“, казао је отац Предраг и поручио да воли вјерни народ Црне Горе до Острога, у који се и запутио у литији

Литији је претходио Молебан Пресветој Богородици за спас светиња који је служен у Саборном храму Христовог Васкрсења.

Извор: Митрополија Црногорско-приморска