У Љубињу су данас освештане спомен-соба и споменик у знак сјећања на 62 борца из Љубиња и других мјеста који су погинули у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Споменик од бијелог камена израдио је вајар Далибор Росандић из Требиња.

Освештању су присуствовали предсједник БОРС Миломир Савчић, представници Владе Републике Српске, борачких удружења и бивши припадници Љубињског батаљона ВРС

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је новинарима да је дуго времена прошло до освештања споменика погинулим борцима Љубиња који су дали огроман допринос за одбрану Љубиња и стварање Републике Српске.

spomenik-borci-ljubinje-4.jpg (212 KB)

“Ово је прилика да се ода пошта нашим погинулим саборцима јер они су дали највише за одбрану Српске, као и признање свим припадницима војске и Министарства унутрашњих послова на одлучујућем доприносу стварању Републике Српске”, истакао је Савчић.

Он је додао да је ово и прилика да се евоцирају успомене на догађаје, али и на данашње вријеме, не само када је у питању положај бораца и њихова друштвена улога у Српској, него када је у питању укупна ситуација на овим просторима.

spomenik-borci-ljubinje-3.jpg (258 KB)

Савчић је изразио жељу да у наредном периоду живимо у миру и будемо посвећени неким другим питањима и изградњи Републике како би сви удобније и срећније у њој живјели.

Он је истакао да се мора истаћи спремност да се брани оно што је створено крвљу у протеклом рату.

Савчић је указао да готово нема дана када се неком иницијативом, без обзира да ли долазила из БиХ или међународне заједнице не би прекрајала нека питања на штету једног народа, што никако не гарантује будућност БиХ као државе, нити гарантује будућност народу за безбједан живот на овим просторима.

Савјетник министра борачко-инвалидске заштите Републике Српске Милан Торбица истакао је да му је част да је присуствовао освештању спомен-собе и споменика за погинуле борце Љубиња и Херцеговине.

“И нама и свима који дођу у Љубиње ово ће бити сјећање на то што се дешавало, а младим генерацијама путоказ како да живе и раде, да никад више не буде рата. Да имамо што мање споменика, живимо у миру и слози”, поручио је Торбица.

spomenik-borci-ljubinje-6.jpg (179 KB)

spomenik-borci-ljubinje-2.jpg (244 KB)

Предсједник Борачке организације општине Љубиње Душан Кољибабић рекао је да је ова организација прије седам мјесеци покренула иницијативу са циљем да се до дана формирања љубињског батаљона изгради спомен-соба и споменик погинулим борцима у Љубињу.

Отац погинулог борца Симо Пешут, чији син је погинуо бранећи Љубиње и цијелу Херцеговину, пожелио је вјечну славу њему и свим погинулим борцима.

Ратни командант љубињског батаљона, мајор у пензији Славиша Сикимић рекао је да је овај батаљон бранио линију фронта дугу 25 километара.

“Поносан сам на двије ствари, на своје борце што су били хумани људи и ниједан ратни злочин нису починили”, истакао је Сикимић.

Цвијеће на споменик погинулим борцима положили су представници борачких организација источне Херцеговине, породица погинулих бораца и удружења проистеклих из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.

Извор: Срна/РТРС

Copy link
Powered by Social Snap