Ратни командант Невесињске бригаде Војске Републике Српске током одбрамбено-отаџбинског рата пуковник Новица Гушић биће сахрањен у Невесињу, потврдио је за Топпортал потпредсједник Борачке организације Невесиње Војо Гушић.

“То је била његова жеља коју ми је пренио прије 10 година. Желио је да се сахрани у земљи Херцеговој, у свом Невесињу које је браио и одбранио“, казао је Гушић.

Вријеме сахране биће саопштено током дана, као и вријеме комеморације коју ће организовати Општина Невесиња и Борачка организација Невесиње.

Пуковник Гушић преминуо је јуче послијеподне у Београду у 79. години живота, највјероватније од срчаног удара.

Новица Гушић био је симбол одбране Невесиња и источне Херцеговине.

Kада је у јуну 1992. године кренуо егзодус српског народа и војске из долине Неретве, Гушић је 16. јуна на Чобановом пољу код Невесиња стао пред војску и народ и рекао да даље нема повлачења.

Тог дана је формирана Невесињска бригада и сматра се да је то било пресудно за одбрану источне Херцеговине и Републике Српске.

„Шта је било чинити? Или под метак или бјежати. Са сузама у очима обратио сам се војсци: `Браћо Невесињци, зар и ви нећете бранити Невесиње? Не брукајте јунаштво и славу наших прађедова!`“, сјећао се касније Гушић тога дана.

Гушић је на челу Невесињске бригаде био и током Митровданске офанзиве у новембру 1992. када је далеко јачи непријатељ доживио тежак пораз од припадника Невесињске бригаде, чиме су сачувани источна Херцеговина и Република Српска.

Пуковник Гушић, који је преминуо јуче у Београду, посљедњих година био је нарушеног здравља, а од туге за прерано изгубљеном кћерком и супругом никад није могао да се опорави.

Од легендарног команданта на друштвеним мрежама опраштају се бројни Невесињци, али и Херцеговци, који, како су написали, с тугом саопштавају да је изненадна смрт прекинула овоземаљски живот једног од највећих ратних хероја Херцеговине.

Опраштају се од човјека, како су написали, који је имао велики ауторитет, врсног војсковође и команданта.

ТОППОРТАЛ