ПРВО НАТО БОМБАРДОВАЊЕ СРПСKЕ

(издвојено из излагања Благоја Ковачевића, Мондо 10.април 2018)

Он подсјећа да је бомбардовање положаја Војске Републике Српске и територије Републике Српске обављено први пут 10. априла 1994. године, када је генерал Мајкл Роуз добио одобрење да УНПРОФОР санкционише поступке Војске Републике Српске у борбама око Горажда.

Наиме, појашњава он, Војска Републике Српске је почетком априла те године кренула са активностима да сузбије нападе муслиманских снага из енклаве Горажде и покушај спајања са снагама из Сарајева, те да их сведе на заштићену зону и томе учини безопасним по српске јединице на територији Сарајева и подручје које овај град спаја са Херцеговином.

“УНПРОФОР, оличен тада у команданту генералу Роузу, није одобравао те активности Војске Републике Српске и запријетио је бомбардовањем српских положаја. Међутим, Војска Републике Српске морала ја да ради то што је започела, па је Роуз донио одлуку да 11. априла употријеби силу против Војске Републике Српске.

Гађани су директно борбени положаји Војске Републике Српске. Том приликом било је жртава међу нашим војницима, а гађана су и командна мјеста јединица, па чак и санитетско возило”, наводи Kовачевић.

Према његовим ријечима, на интервенције Генералштаба Војске Републике Српске да се бомбардовање заустави, Роуз је објавио краткотрајни прекид те акције с намјером да се јединице врате на почетне положаје и да се направи статус кво што је одговарало само муслиманским снагама.

“Међутим, Срби нису могли да то прихвате и наставили су са напредовањем ка Горажду с циљем да изврше постављени задатак. Роуз тада налази нови повод за наставак бомбардоваља у инциденту који се десио на потпуно другој страни, у општини Рајловац, код села Доброшевићи, гђе је тенк Војске Републике Српске погодио моторно возило француских снага.

То је употријебљено као изговор за нови напад на положаје Војске Републике Српске око Горажда 15. и 16 априла 1994. године. Српска противваздушна одбрана одговорила је на те нападе и један француски авион је оштећен, док је британски авион оборен”, присјећа се Kовачевић.

Он додаје да је, након интеревенција више фактора из иностранства и Србије, дошло до преговора и договора снага у сукобу да се ограниче на достигнутим линијама и да престане бомбардовање Војске Републике Српске.