На други дан Васкрса НАТО авион је испалио двије ракете и погодио воз који је у том тренутку прелазио преко жељезничког моста.

Данас се навршава 21 година од како је у Грделичкој клисури изведен напад на путнички воз. На други дан Васкрса НАТО авион је испалио двије ракете и погодио воз који је у том тренутку прелазио преко жељезничког моста.

Негдје око 11.39 часова, јака експлозија затресла је куће, изваљујући врата и прозоре из лежишта. Мјештани, засути комадима стакла, одмах су знали – НАТО је гађао мостове.

Прва ракета погодила је други од четири вагона и локомотиву, и прва кола гурнула напријед неких стотињак метара.

Десет секунди касније, други пројектил срушио је друмски мост. Трећа ракета пала је на трећи вагон, а четврта је још једном погодила друмски мост.

НАТО напад на Савезну Републику Југославију почео је без одобрења Савјета безбједности УН, што је преседан у историји.

У експлозији и пламену од ових погодака изгинуло је и повријеђено много путника. Њихов тачан број до данас није са сигурношћу утврђен, а претпоставља се да је у нападу погинуло најмање 15 цивила.

Њемачки „Франкфуртер рундшау“ 2000. године установио је да је видео-снимак који је НАТО емитовао био убрзан 4,7 пута како би лажирали брзину воза.

Према свједочењу кондуктера воза, у композицији је било педесетак особа, међу њима и дјецe. Бранимир Станијановић из Алексинца је тог 12. априла имао шест година.

ИН4С