Навршило се 25 година од када су оружане снаге Хрватске у акцији “Бљесак” са подручја западне Славоније, која се тада налазила у саставу Републике Српске Крајине и под заштитом УН, протјерали 15.000 Срба, а 283 је убијено или нестало.

У Храму Покрова Пресвете Богородице у Градишци служен је помен страдалим. У знак сјећања на све српске жртве положени су вијенци на спомен-плочу код храма, а у ријеку Саву спуштени вијенци. Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручили су да је наша обавеза да одамо почаст жртвама и завјет да ћемо бранити слободу српског народа.

Обиљежавање 25 година од егзодуса Срба из западне Славоније

Обиљежавање 25 година од егзодуса Срба из западне Славоније

Народ западне Славоније кренуо је у егзодус према Републици Српској, а на путу према мосту спаса до ријеке Саве сустизале су их авионске бомбе, маљутке из хеликоптера, топовске гранате и снајперски меци. Срби су највећи страдалници прошлог вијека – акција хрватске војске “Бљесак” никада не смије бити заборављена, поручио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

– Завјетујемо се да ћемо бранити слободу српског народа. Само тамо гдје имамо државу можено говортити о очуавњу српског народа – поручио је Додик и додао да је важно јачати Републику Српску.

За убијање и протјеривање Срба у акцији “Бљесак” хрватских оружаних снага у западној Славонији још нико није одговарао. Наша обавеза је да одамо почаст жртвама, поручила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

– Желимо да покажемо солидарност и да смо дио истог друштва и укажемо на све неправде. Наша је обавеза да причамо о злочинима, поготово о онима о којима свијет не жели да говори, а ово је један од таквих злочина. Обавеза наша је да разумијемо шта су то вриједности једног народа – навела је Цвијановићева.

Генеза страдања Срба на просторима Хрватске од давнина, још од формирања Војне крајине која је требало да брани Европу и њене вриједности. Обиљежавањем важних датума, Срби се завјетују да ће бранити слободу и Републику Српску, једнако као што се брани и Србија, поручили су српски званичници.

– Генеза страдања Срба на просторима Хрватске је од давнина, још када је формирана Војна крајина која је требала да брани Европу и њене вриједности” – подсјетио је Додик.

Предсједница Српске је напоменула да не постоји оправдање ни у једном рату, нити у било којем политичком процесу, за такво опхођење према цивилима који напуштају своја подручја.

Обиљежавање 25 година од егзодуса Срба из западне Славоније

Обиљежавање 25 година од егзодуса Срба из западне Славоније

– Наша обавеза је да се држимо заједно, да разумијемо процесе у којима живимо и снагу како се један народ брани, а то је заједништво, и да имамо у виду шта су то главни циљеви, политичка опредјељења и вриједности једног народа – поручила је Цвијановићева.

Обиљежавање 25 година од егзодуса Срба из западне Славоније

Обиљежавање 25 година од егзодуса Срба из западне Славоније

Изразили су захвалност свима који су прије 25 година примили људе који су тада протјерани из западне Славоније. Хрватске војно-полицијске снаге 1. и 2. маја 1995. године извеле су акцију “Бљесак” у којој је протјерано 15.000 Срба, убијено 283, укључујући 114 цивила, међу којима 56 жена и 11 дјеце. За ове злочине још нико није одговарао. Савјет безбједности УН није покренуо питање санкција за Хрватску, која је као чланица Уједињених нација извршила агресију на зону под заштитом те исте организације.

ртрс