Код Спомен-крста у Миљевићима у Источном Сарајеву одржан је помен војницима ЈНА, који су прије 28 година убијени на више локација у Сарајеву.
Годишњица злочина у Добровољачкој улици, Сарајево - Фото: СРНА

Годишњица злочина у Добровољачкој улици, СарајевоФото: СРНА

Једна од њих била је тадашња Добровољачка улица, у којој су из засједе припадници муслиманских паравојних јединица пуцали на војну колону, која се повлачила.

Током 2. дана маја 1992.године убијена су 42 војника, рањен 71, а 207 их је заробљено и мучено.

Скромније него ранијих година, без присуства преживјелих и породица убијених, а због ванредног стања, сјенима страдалих поклониле су се делегације институција Српске, града и општина Источног Сарајева.

Годишњица злочина у Добровољачкој улици, Сарајево (ФОТО: СРНА)

Годишњица злочина у Добровољачкој улици, Сарајево (ФОТО: СРНА)

Уз сјећање на невино страдале војнике и подсјећање, БХ правосуђе деценијама се поиграва с предметом документованим под називом Добровољачка.

– Убиле су их паравојне муслиманске формације, пуцали на колону која је по договору Изетбеговића и Кукањца требала мирно да напусти Сарајево. Злочин без судског епилога – изјавио је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

Поигравање БХ правосуђа српским жртвама не иде у прилог истини и помирењу, већ, како поручују и данас из Миљевића, сарајевским фалсификаторима историје.

– Ти дани су доказ српске наивности, па чак и официра са највишим рангом – поручио је предсједник СГ Источно Сарајево Мирослав Лучић.

– Нека је Сарајево срамота што нико не лежи за овај злочин, што бране убијање младих војника који ништа нису хтјели да учине. Криви су што су били у ЈНА и што су хтјели да изађу и оду својим породицама – рекао је представник БОРС Горан Шеховац.

Покушај из 2012. да се предмет “Добровољачка” стави ад акта спријечио је Уставни суд БиХ, али тек у новембру 2018. године, када је поново отворена истрага, но усмјерена искључиво на догађаје од 3. маја 1992. у Добровољачкој улици, али не и на убиства и ликвидације војника претходног дана.

Од првобитних 15, новом истрагом обухваћено је тек пет ратних бошњачких војних и цивилних званичника.

ртрс