Полагањем цвијећа на Споменик браниоцима Требиња и служењем парастоса погинулим борцима и цивилним жртвама Одбрамбено-отаџбинског рата – у Требињу је данас обиљежено 28 година од формирања Војске Републике Српске.

Предсједник Градске борачке организације Требиње Дејан Бодирога подсјетио је да је 12. маја 1992. године Скупштина српског народа Босне и Херцеговине донијела одлуку о формирању Војску Републике Српске на чијем челу је био генерал Ратко Младић.

„Морамо данас да се подсјетимо да је у БиХ послије неуставног референдума 1. марта и проглашења независне Републике БиХ 5. марта – без учешћа српског народа који је чинио трећину становништва – те оснивања паравојски од стране хрватско-муслиманског народа –  српски народ био без своје војске све до 12. маја“, казао је Бодирога, додајући да је проглашењем независности БиХ и Југословенска народна армија добила наређење да напусти ове просторе, чиме је српски народ у БиХ остао без заштите.

„Формирањем Војске Републике Српске формирано је шест корпуса и главни штаб. Војска Републике Српске направила је херојски подвиг створивши Републику Српску. Постојала је све до 2006. године, када су формиране Оружане снаге БиХ – а њену традицију данас баштини Трећи пук Република Српска“, подсјетио је Бодирога.

Помену је присуствовао и градоначелник Требиња Мирко Ћурић, који је нагласио да се не смије заборавити да су Републику Српску створили њени борци.

„Не смијемо заборавити да су нам они обезбједили слободу за све генерације. Ми се трудимо да коликогод је могуће излазимо у сусрет свим тим људима. Чињеница је да постоје проблеми, али то су проблеми који су годинама нагомилавани – а ми покушавамо да их ријешимо. Системско рјешење је најбитније и наш циљ је да оно средстава што имамо у наредном периоду подијелимо кроз програме које будемо правили за те категорије“, истакао је градоначелник Ћурић.

Он је нагласио да је важно да се генерације које долазе упознају са тим – ко су им били очеви и дједови који су створили нашу републику, те да је са том намјеном изграђена и нова спомен соба која чува успомену на наше суграђане који су у одбрану Српске положили своје животе.

радио требиње

фото: Јован Видаковић