У селу Рапти на Бобанима, који су у рату представљали борбену линију  Војске Републике Српске и хрватских оружаних снага, данас је служен је помен за 23 погинула борца  Бобанске чете Требињске бригаде ВРС.

Након помена, цвијеће су положили  делегација Града Требиња, требињске Борачке организације, породице и саборци погинулих бораца Бобанске чете, подсјећајући се на војевање чете под вођством војводе Недељка Видаковића.

Јединица славног војводе Видаковића основана је у селу Шћеница крајем маја 1992. године, а након Видаковићеве погибије на Борачком језеру код Kоњица, 1994. године, командовање четом је преузео Драган Ристић Бели.

„Припадници ове чете су се самоорганизовали послије повлачења ЈНА. Бранили смо велики простор на овом подручју, а ратовали само осим на подручју Бобана и на Трескавици, Борачком језеру и осталим мјестима гдје је српским снагама требала помоћ“, подсјетио је Ристић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић казао је  да је ово била најхрабрија и најборбенија јединица у Требињској бригади.

„Били су храбри и они су међу најзаслужнијим што данас уживамо у слободи. Ми колико можемо, међу приоритете стављамо бивше припаднике Бобанске чете и оне који су стварали Републику Српску“, рекао је Ћурић.

Бобанска чета је бројала око 120 припадника  и држала линију фронта дугу 15 километара, а осим 23 погинула борца, имали су и више рањених припадника.

радиотребиње

Copy link
Powered by Social Snap