Здравствено стање генерала Ратка Младића веома је лоше, а српски љекари су убијеђени да има неко мало унутрашње крварење које траје већ дуже времена и да је то разлог зашто је хемоглобин у паду и у “црвеној зони”, рекао је за Срну његов син Дарко Младић.

“Они не раде са њим како треба. Ми смо забринути. Њему може сваки дан да се нешто деси са тако лошим хемоглобином, то је као да изазивате поново мождани удар или срчани удар”, рекао је Дарко Младић.

Он је навео да српски љекари сумњају да је ријеч о унутрашњем крварењу које се не регулише на прави начин, јер је хемоглобин и даље у паду.

“Очекивало се да се после операције хемоглобин поправи. Неко време је био добар, у првом постоперативном периоду првих неколико недеља мало се хемоглобин поправио. Међутим, задњих месец дана је нагло пао, а сад је још горе стање, уместо да буде боље и стабилизовано”, рекао је Дарко Младић.

Према његовим ријечима, посљедње што је одбрана и породица добила прошле недеље од хашке медицинске службе само је податак да је хемоглобин још лошији, и то је сада буквално у “црвеној зони”.

“Види се да је уморнији, теже прича, види се да га је слабост обузела”, додао је Дарко Младић.

Он је подсјетио да у хашком притвору не дозвољавају српским љекарима и адвокатима да посјете генерала Младића.

“Ми ништа осим протеста не можемо да урадимо. Била је расправа о томе и у Савету безбедности УН јуче. И Србија и Русија су изразиле сумњу и забринутост управо због генераловог здравља”, додао је Младић.

Он је навео да хашка медицинска служба, коју је суд обавезао да седмично даје извјештаје, мора да обавијести породицу о здравственом стању генерала Младића, али да, “нажалост, то не раде, ти извештаји нису прави, него су више покриће за неки нерад”.

“Они дају извештај, али само опишу. Рецимо, узму крв, а онда не кажу ништа, осим да је стање стабилно и да прате стање. А онда када се погоршало стање, дају опет неки опис који су наши доктори проценили као несавесно лечење, да је приступ његовој анемији потпуно погрешан и да неће дати резултате”, навео је Дарко Младић.

Напомињући да породица и одбрана могу само да подносе поднеске, Дарко Младић је изразио захвалност Србији и Русији што су у Савјету безбједности УН скренуле пажњу на овај случај.

“Ми смо дипломатски све урадили што смо могли, али немате начин да их натерате, покрива их председник суда који наводно неће да се меша у њихове стручне ствари”, додао је Дарко Младић.

Помоћник министра правде Србије Чедомир Бацковић указао је на сједници Савјета безбједности УН, одржаној јуче, да се од породице генерала Ратка Младића крију службени извјештаји о његовом здравственом стању.

извор; срна