163720.jpg (199 KB)

Јун 1992. године био је трагичан мјесец за Србе у долини Неретве када је за свега неколико дана нестало 431 лице, неки су убијени, неки одведени у логоре, а неки мртви размијењени, изјавила је предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Невесиње Аљонка Џелетовић.

– Тих дана Мостар је горио, горило је све што је српско, горила је наша Саборна црква Свете Тројице. Данас када се тај храм уздиже враћа нам се вјера у људе овдје, у суживот и наду – рекла је Џелетовићева.

У Мостару је данас обиљежено 28 година од егзодуса Срба из долине Неретве када је за неколико јунских дана 1992. од Чапљине до Брадине протјерано више од 30.000 Срба.

Помен је служен у Старој цркви у Бјелушинама, а цвијеће је спуштено у ријеку Буну у Мостару.

Само у мјесту Буна је на данашњи дан нестало 18 српских бораца и 11 цивила, а за некима од њих се још трага.

Џелетовићева се нада да ће повјерење бити изграђено тиме што ће сви рећи гдје су нестали и да ће бити сахрањене све жртве, не само српске, него и бошњачке и хрватске.

– Сваки човјек је заслужио да буде достојанствено сахрањен, да се зна истина о његовом страдању и да се процесуирају ратни злочини. Веома ми је жао што је тај процес тако спор и болан, али ми породице нећемо никада одустати и поручујемо свима који су учинили злочин над било којом жртвом да ће одговарати за свој злочин – рекла је Џелетовићева.

Члан колегијума директора Института за нестала лица БиХ Никола Перишић рекао је да се са подручја Херцеговине још трага за 81 особом.

– Проток времена нам није савезник када је у питању трагање за несталима, али ћемо процес наставити и надам се да ћемо имати видљивије резултате када су у питању српске жртве – навео је Перишић који је указао на важност културе сјећања како се историја не би понављала сваких 50 година.

Славица Славић сваке године је на годишњици обиљежавања страдања на Буни, гдје је прије 28 година нестао њен брат – припадник Војске Републике Српске кога још није пронашла.

– Тражим брата Синишу Марића, ово је 28. година. Сваки дан је предуг за нас. Једина жеља ми је да могу упалити свијећу на гробу. На данашњи дан 1992. мој брат је кренуо према Буни и на мосту му се губи сваки траг – каже Славица.

Наташа Окука, која још трага за оцем који је нестао у Мостару у априлу 1992, подсјетила је да је тих дана у Мостару био хаос и да њен отац није вјеровао да ће бити рата, него је вјеровао у доброту у људима.

– Имамо нека сазнања и ко га је одвео, давала сам више пута изјаву у Агенцији за истраге и заштиту БиХ /Сипа/, али до данас нисам пронашла оца – рекла је Окука.

Саборна црква Свете тројице у Мостару, тада највећа православна богомоља на Балкану, запаљена је 15. јуна 1992, а након тога и сви православни храмови у долини Неретве.

Мостарски парох Радивоје Круљ, који је данас служио помен, истакао је да су највећа утјеха Христос и обнова храма.

– Наша црква је запаљена 15. јуна 1992, а наша заједница, као и храм, ишчупана из коријена овог града. Наши вјерници су одвођени из станова, убијани. За неке се још не зна гдје су. Апелујем и данас и молим све оне који било шта знају о томе да, ево, кажу мени, под заклетвом исповјести, само да их пронађемо и на достојанствен начин сахранимо – истакао је Круљ.

Он је нагласио да је у Мостару и данас тешко, али се Срби ипак боре, обнављају Храм и своју заједницу.

Предсједник Ратних војних ветерана из Невесиња Брано Зечевић рекао је да је повлачење Срба из долине Неретве и данас неразјашњено, како у војном, тако и у политичком смислу.

– Тог јутра је једна групица испод Шарића џамије прешла Хаџића лиман, прешла на лијеву страну, запуцала. Неко из команде је наредио повлачење. Ја бих и данас желио знати ко је то. То ће остати рана и жал свим Србима из долине Неретве. Имали смо капацитете, били смо бројнији. Борбе практично није било – испричао је Зечевић, који се присјетио тих тешких дана.

Он је навео да је на локацији гдје је упала та група погинуо свега један војник.

У јуну 1992. године приликом велике војне акције Хрватске војске, ХВО-а и ХОС-а, којом је командовао генерал Јанко Бобетко, дошло је до егзодуса и великог страдања Срба у долини Неретве. Напади су почели 7. јуна и трајали до 26. јуна.

На обиљежавању у Мостару био је присутан министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић, замјеник градоначелника Требиња Слађана Скочајић, представници борачких удружења са подручја Херцеговине, представници Српске православне цркве, Градског одбора СПКД “Просвјета” из Мостара, те породице жртава.

За убиства, прогоне и заробљавање Срба у долини Неретве вођена су свега два процеса пред Судом БиХ и осуђена су четири лица.

На данашњи дан обиљежава се и Дан несталих херцеговачке регије у одбрамбено-отаџбинском рату, те је код Споменика слободе на градском тргу у Невесињу положено цвијеће, а потом и код Спомен обиљежја на Гвозду, гдје је уприличена и посјета Спомен-соби.

радиотребиње