Борачка организација Републике Српске апелује на институције Републике Српске, Републике Србије и надлежне институције Уједињених нација и Међународног црвеног крста да, од управе Међународног резидуланог механизма за кривичне судове у Хагу, захтјевају да генерал Ратко Младић буде хитно упућен на неопходно болничко лијечење.

Према информацијама Борачке организације Републике Српске здравствено стање генерала Младића је већ дужи временски период изузетно лоше, али управа притворске јединице у Хагу не уважава бројне захтјеве, прије свега љекара, да се генерал Младић премјести у болницу ради пружања адекватне медицинске помоћи.

Борачка организација Републике Српске подсјећа да Ратко Младић није у Хагу осуђен на смртну казну неуказивањем медицинске помоћи и да избјегавање управе притворске једнице да га пошаље на адеквано лијечење угрожава његова основна људска права, па чак и његов живот.

Подсјећамо домаћу и међународну јавност да је у притворској јединици Међународног кривичног суда за бившу Југославију преминуло више лице српске националности управо због непружања медицинске помоћи.

Због тога позивамо све институције Републике Српске и међународног хуманитарног права да помогну генералу Младићу да добије адекватан медицински третман.

Борачка организација Републике Српске подржава активности које у Републици Србији проводи клуба Адмирала и генерала Србије, као и све друге организације и појединци са циљем да преко институција Републике Србије обезбједе адекватну медицинску помоћ за генерала Младића.

борс