Видовдан је датум када Република Српска исказује поштовање према онима који су је стварали, бранили њену слободу и наше право на живот – али и дан када показује своју загледаност у будућност и вољу да се једнако одговорно носи са свим изазовима које та будућност може донијети.

Ово је поручила предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић на прослави Видовдана – крсне славе Војске Републике Српске, која је данас одржана у нашем граду у организацији Трећег пјешадијског – Република Српска – пука Оружаних снага БиХ.

vidovdan-6.JPG (302 KB)

„Обавеза институција, наравно, јесте да поштује све оно што је важно у нашој прошлости, али и да повеже прошлост са будућношћу – и да нађе прави пут. Сигурна сам да је тај пут онда кад смо заједно и кад смо окупљени око заједничког интереса – а то је прије свега јака, стабилна и одговорна Република Српска, способна да организује себи живот и одговори на све политичке, економске и друге изазове“, казала је Цвијановићева, честитајући крсну славу некадашњим припадницима Војске Републике Српске и војницима и официрима Трећег пјешадијског – Република Српска – пука.

vidovdan-10.JPG (204 KB)

vidovdan-9.JPG (190 KB)

Премијер Радован Вишковић истакао је да институције Српске морају свакодневно водити рачуну о онима који су стварали Републику Српску и оставили је у аманет садашњим и будућим генерацијама.

„Ни једног јединог момента, нико и на било којој позицији не смије на било који начин да учини нешто што би било на штету Републике Српске“, казао је Вишковић.

vidovdan-7.JPG (159 KB)

У име града овогодишњег домаћина крсне славе, градоначелник Требиња Мирко Ћурић поручио је да српски народ никад није био за рат, али и да се одлучно супротстављао сваком ко је покушавао да угрози његов опстанак.

vidovdan-8.JPG (288 KB)

„Тако је исто данас – нисмо за рат, али јесмо за слободу. За њу смо спремни да жртвујемо и свој живот“, казао је Ћурић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Милимир Савчић казао је да је Видовдан најзначајни датум у историји српског народа и дан који у себи носи бројне поруке – о херојству које не смије бити заборављено, слободи вреднијој од живота, слози која побјеђује и много надмоћнијег непријатеља, издаји која је за народ неопростива.

У име организатора прославе Трећег пјешадијског – Република Српска – пука, који у оквиру Оружаних снага БиХ баштини традиције Војске Републике Српске, крсну славу војницима и официрима честитао је командант ове јединице пуковник Милан Радојичић.

vidovdan-11.JPG (261 KB)

Прослави су уз највише руководство Републике Српске присуствовали и народни посланици, челни људи локалних самоуправа, организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, делегације војски Србије и Руске Федерације и бројне званице из политичког и јавног живота Херцеговине и Републике Српске.

Обиљежавање је почело светом архијерејском литургијом у саборном храму Светог преображења Господњег, коју је служио епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије са свештенством епархије, наког чега је у порти храма служен и парастос за све српске војнике погинуле од Косовског боја до данас.

У Спомен соби бораца погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату упаљене су свијеће, након чега је положено цвијеће на Споменик браниоцима Требиња 1991-1995.

 

 

 

 

радиотребиње

Copy link
Powered by Social Snap