У ЛУКАВЦУ ОСВЈЕШТАНО СПОМЕН ОБИЉЕЖЈЕ СЛОБОДЕ И САБОРНОСТИ

 

У Лукавцу је данас откривен и освјештан Споменик погинулим борцима у Отаџбинском рату са подручја ове мјесне заједнице.

Мјештани, родбина и пријатељи српских јунака овим чином исказали су поштовање према херојима који су свој живот дали за слободу и правду. На Спомен обиљежју налазе се слике и имена 17 погинулих бораца – из Доњег и Горњег Лукавца, Југовића, Рогача и Кљена.

L 83

Споменик у порти Храма свих апостола Петра и Павла освјештао је свештеник Драго Зубац који је потом служио и помен погинулим борцима.

Уз помоћ породица погинулих бораца, Лукавчана расутих по читавом свијету и људи добре воље, изграђен је споменик слободе, храбрости, вјере и свега онога што је оличење људи чија су имена записана на спомен плочи.

L 9

У име породица погинулих бораца Далибор Даковић похвалио је напоре чланова Одбора за изградњу спомен обиљежја, напомињући да је од идеје до реализације протекло релативно кратко вријеме.

L5

– Народ овог краја још једном је показао слогу и саборност одужујући се на тај начин јунацима који су за слободу дали оно што је највредније, а то је људски живот – истакао је Даковић.

L 6

Предсједник Предсједништва Општинске борачке организације Милан Шиљеговић нагласио је да је споменик који од данас краси порту цркве у Лукавцу диван примјер слоге, јединства и саборности.

– Поносни смо и вјечно захвални нашим јунацима који су свјесни жртве положили живот за слободу – рекао је Шиљеговић.

L 7

У име Одбора за изградњу споменика Миленко Стевановић је поздравио потомке и родбину српских јунака који су, како је рекао, били перјанице Лукавчана.

– Нека ово Спомен обиљежје подсјећа млађе генерације на жртву хероја који су остали на вјечној стражи слободе– поручио је Стевановић. Он се захвалио свим добротворима који су помогли изградњу споменика у Лукавцу.

L 95

Вијенце и цвијеће на освјештано спомен обиљежје положиле су породице погинулих бораца, делегације општинских борачких организација из Невесиња, Билеће и Требиња, Трећег пјешадијског РС пука и мјесни одбори Борачке организације из Зовог Дола и Лукавца.

Стихове Алексе Шантића и Милице Радовановић говориле су Милица Гордић и Јана Радовановић.

L82

L 82

Мјештани Лукавца су уређењем светог храма удахнули нови живиот у ово слободарско и историјско мјесто. Изградњом Спомен обиљежја оживљели су сјећање на људе који су поднијели жртву за слободу и Републику Српску.

L 91