Сјећањем на погинуле саборце и херојство бранилаца Требиња, Градска борачка организација обиљежила је данас 13. јул, Дан Требињске бригаде Војске Републике Српске.

Обиљежавање је почело служењем парастоса за пале борце у цркви Светог великомученика Лазара, након чега је колона предвођена ратним заставама у дефилеу прошла градским улица до централног спомен обиљежја Браниоцима Требиња и спомен собе погинулим борцима, гдје је положено цвијеће и прислужене свијеће за 258 бораца Требињске бригаде палих у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Предсједник Скупштине Градске борачке организације Требиње Дејан Бодирога подсјетио је да је Дан Требињске бригаде успомена на 13. јули 1992. године, када је након тешких борби коначно сломљена мајско-јунска офанзива Хрватске војске на Требиње, предузета након повлачења Југословенске народне армије са овог подручја.

„Нисмо тада имали формиране јединице и били смо остављени на цједилу. Тих пет или шест дана можда је било и најкритичније за Требиње да падне у руке непријетеља. Међутим, херојством овога народа, оних који су били на првим линијама – град је одбрањен, како тада тако и до краја рата“, казао је Бодирога.

И за Светозара Аћимовића, ратног команданта а данас делегата Градске борачке организације у Скупштини Борачке организације Српске, 13. јул је посебан датум.

„Трпјели смо велику непријатељску офанзиву, а тога дана, из војничког угла гледано – та оштрица непријатељског напада је сломљена. Послије рата овај је датум прихваћен као Дан Требињске бригаде. Пуно ми значи овај дан, а посебно сјећање на погинуле саборце“, истиче Аћимовић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић казао је да сјећање и брига о онима који су нам омогућили да данас живимо и радимо у слободи – обавеза не само 13. јула, већ и свих дана у години.

Ћурић је напоменуо да је око три стотине демобилисаних бораца прве, друге и треће категорије и данас незапослено, али и да Град Требиње улаже напоре да кроз различите програме помогне овој заслужној категорији наших суграђана.

Он је истакао да се од програма усмјерених на побољшање социо-економског положаја борачких категорија ни ове године није одустало упркос финансијским потешкоћама узрокованих пандемијом вируса корона, те подсјетио да тренутно отворен позив за новчану помоћ незапосленим демобилисаним борцима, који се расписује два пута годишње.

„За борце прве категорије помоћ износи 200 КМ, што је 400 КМ на годишњем нивоу и када се то помножи са бројем незапослених међу борцима – вјерујте да то није мали износ. Тако исто, сигурно смо једини у региону који помажемо супруге умрлих бораца. Посљедњи позив обухватио је 560 супруга, за шта је издвојено 186.000 КМ. Њима сам новац не значи много, колико порука да водимо рачуна о њима и да нису заборављене након смрти супруга“, казао је Ћурић.

Градоначелник је напоменуо да ни данас око интереса Републике Српске нема мјеста за политичке подјеле, као што су и деведесетих година прошлог вијека управо слога и јединство одбранили српски народ и Републику Српску.

радиотребиње

фото:Јован Видаковић