Борачке организације из Источног дијела Републике Српске данас су, на састанку у Источном Сарајеву, затражиле да се Иницијатива о исплати новчане накнаде члановима Асоцијацеје “Ствараоци Српске” хитно повуче те да се коначно почне радити на рјешавању нагомиланих проблема борачких популација. У противнон најављују излазак на улицу и блокаду институција Републике Српске.

РЕПУБЛИКА СРПСКА24.07.2020 | 19:47

Борци поручили: Повуците иницијативу о додјели новца Асоцијацији „Ствараоци РС" или излазимо на улице!

,,Годинама трпимо понижења а Инцијатива о исплати новчане накнаде члановима Асоцијације ,,Ствароци Републике Српске” је кап која је прелила чашу”, поручују борци источног дијела Српске.

,,Са гнишањем осуђујемо Иницијативу тзв. стваралаца Републике Српске и оних који су је потписали. Инициојативу сматрамо крајње арогантном, неморалном и увредљивом за све борачке категорије”, каже предсједник Одбора Ратних војних инвалида Борачке организације Републике Српске Радан Остојић.

Предсједник Борачке организације Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић од, како каже, лажних стварала захтјева да престану да користе ту ријеч јер сви знамо ко је и како стварао Републику Српску.

,,Знамо ми ко је ратовао а ко се у рату богатио. Са онима који су дали живот за Републику Српску нико се не може поредити”, истиче Лалић.

Борци захтјевају да представници свих политичких партија одмах повуку потписе са, како кажу, срамне инцијативе.

Од Владе Републике Српске захтјевају да инцијативу не узима у разматрање већ да се бави ријешавањем нагомиланих проблема борачких категорија.

Предсједник Борачке организације Источне Херцеговине Слободан Илић подсјећа да је у Херцеговини хиљаду и 300 незапослених бораца и 110 незапосене дјеце погинулих бораца.

,,Наши демобилисани борци хљеб траже у Дубровнику код наших ратних непријатеља”, подсјећа Илић.

Предсједник Борачке организације Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић наводи примјер ратног војног инвалида четири пута рањаваног који је добио рјешење о пензији од 160 марака.

Помиње и случај жене која је у рату изгубила два брата и оца а прије три мјесеца је остала без посла као технолошки вишак у једним јавним предузећу у Сокоцу.

,,Три мјесеца то траје а нико од политичара није се “печешао по задњици” да јој помогне иако то могу ријешити за пет минута”, наводи Лалић и огорчено пита:

,,Зар то није срамота? Ови се у секунди договоре да одвоје 15 милиона за појединце који су рат провели у ципелама и са краватама.Онима који су добро живјели и чијој дјеци живот није био у опасности. Срам их било!”

Борци поручују властима Српске да се не играју са њиховим стпљењем. Нисмо били кукавице у рату нећемо ни у миру,упозоравају борци и највљују протест у Требињу 1. августа, а наком тога и у цијелој Републици Српској ако до 21. септембра Влада не испуни бар дио захтјева Борачке организације.

Борци тврде да се они не одручу представника цивилно-политичке влати која је у рату доносила судбоносне одлуке за српски народ али питања демобилисаних бораца, ратних војних инвалида и породица погилнулих морају бити приоритет.

,,Не одричемо се ни Радована ни Крајишника али Републику Српску створили су они чије су кости данас на Малом Зејтинлику у Сокоцу и на другим војничким гробљима широм Републике Српске”, поручује предсједник Борачке организације ,,Илиџански борац” Горан Шеховац.

Борачке организације Источног дијела Српске тврде да имају и подршку сабораца из Крајине али да због епидемиолошке ситуације нису могли одржати заједнички састанак.

 

бн