Захтјеви са протеста упозорења КО БО И.Х. упућени ресорном министарству

 

  1. Захтјевамо да се обезбједи законско рјешење да БОРС добије издвојени статус,
  2. Захтјевамо да сваки демобилисани борац добива мјесечни борачки додатак, а приоритетно да се обезбједи новац за мјесечни додатак за  незапослене демобилисане борце,  да се основица регулише законским путем, да се повећају личне и породичне инвалиднине,
  3. Захтјевамо да се демобилисаним борцима уплате доприноси за ратни стаж да би сутра имали пристојне пензије.
  4. Захтјевамо да НСРС или Влада РС јасно дефинише помоћ лицима који су осумљичена за наводне ратне злочине и против њих се води судски поступак и помогне породицама неправедно осуђених за ратне злочине.

                      Та помоћ не смије бити симболична као до сада.

  1. Захтјевамо да се поштује закон о запошљавању борачких категорија по закону о „Правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца“.
  2. Захтјевамо да све исплате борачкој популацији иду као приоритет преко трезора.
  3. Захтјевамо да се сва обиљежавања значајних датума из Одбрамбено-Отаџбинског рата у организују тако да се укаже на велику улогу српског борца у Одбрамбено-Отаџбинском рату а не да она служе као политичка промоција.
  4. Захјевамо хитно сазивање тематске сједнице НСРС на којој ће се усвојити начин и динамика рјешавања наших захтјева а коју би заједно припремили Влада РС и БОРС.

 

 

Уколико не дође до рјешавања наших наведених проблема и закључака са сједнице предсједништва БОРС-а и  сједнице борачких организација источног дијела Републике Српске одржане у Источном Сарајеву 24.јула 2020.год. од којих једна одлука гласи:“Ако се представници власти Републике Српске и представници парламеталних политичких партија оглуше о наше захтјеве бићемо принуђени да предузмемо радикалније мјере што не искључује и протесте. Рок за повлачење потписа са „иницијативе о ствараоцима“ је „одмах“ а рок за рјешавање захтјева БОРС-а за побољшање материјалног и статусног положаја борачких категорија је 21.09. 2020.год.“ . Борци Херцеговине ће у потпуности учествовати у свим активностима.

 

Требиње, 1.август 2020. Год.

 

КО БО И.Х.