“Овај мост је несретан сведок страве и патње српског народа. Спасавајући себе и своју децу од злочина и сигурне смрти, стотине хиљада крајишких Срба прошло је овде као жртве етничког чишћења у августу 1995. Долазећи у Србију, нашли су наду, уточиште и спасење “, написано је на спомен-плочи на мосту у Рачи.

На почетку церемоније обележавања Дана сећања на све Србе убијене и протјеране у хрватској злочиначкој оружаној акцији “Олуја”, предсједник Србије Александар Вучић и члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, као и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и српски премијер састали су се на мосту на Сремској Рачи Ана Брнабић.

Додик и Цвијановић отишли ​​су из Републике Српске, а Вучић и Брнабић из Србије, тако да су се срели на средини моста, а потом су се опростили са српским патријархом Иринејем.

У наставку комеморативне манифестације, коју организују Србија и Република Српска, очекује се да патријарх служи меморијалну службу погинулим Србима, после чега ће бити откривена спомен-плоча и полагање венаца, као и Додикова адреса, уметнички програм и на крају Вучићева адреса.

Спомен-плоча, која је прва комеморација Србима убијеним током “Олује”, гласи:

“Овај мост је несретан сведок страве и патње српског народа. Спасавајући себе и своју децу од злочина и сигурне смрти, стотине хиљада крајишких Срба прошло је овде као жртве етничког чишћења у августу 1995. Долазећи у Србију, нашли су наду, уточиште и спас “.

Поред врха Србије и Републике Српске, прослави као представницима Срба у Хрватској присуствују и деца која су се преселила у Србију у колони пре 25 година, а потом су се после неколико година у жељи и чежњи за домовином вратили и почели да обнављају своје животе. и живот њихових људи у Хрватској и сада они тамо живе.

(БН / Рое)