Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић предлаже институцијама Републике Српске да престану да финансирају потпредсједника Републике Српске Рамиза Салкића и његов кабинет због лажних и срамних изјава које је дао о Српској и српском народу.

Поводом изјаве коју је Салкић изрекао у Жепи 27. јула 2020. године, Савчић је рекао Срни да Салкић бесрамно измишља и потпуно изврће истину о ратним догађањима у Жепи тако што злочинце проглашава жртвама.

– Срамотно је да ово ради Салкић, који прима плату од Републике Српске – истакао је Савчић.

Он је додао да је права истина да су прве жртве у Жепи били Срби јер је 45 Срба убијено у засједи на свиреп начин 4. јуна 1992. године, када су по претходном договору са представницима муслиманског народа кренули до радио-релејног чворишта Зловрх.

– Након тога, слиједи серија напада муслимана, осокољених том подмуклом засједом и чак имамо упад на командно мјесто Главног штаба Војске Републике Српске у јулу када је убијен заставник Зечевић. Послије тога, у засједи убијају двојицу заставника у селу Потплане, а затим нападају село Боровине, у којем убијају српско цивилно становништво – појаснио је Савчић.

Он је навео да су након тога муслиманске снаге напале радио-релејно чвориште Војске Републике Српске на Великом Жепу.

– Када се више није могло трпјети, Војска Републике Српске одговара тек на шести њихов напад 1992. године и то је истина о Жепи – истакао је Савчић.

Он је подсјетио да је Савјет безбједност УН у мају 1993. године донио Резолуцију о заштићеној зони у Жепи и да је Војска Републике Српске ту резолуцију поштовала.

– Муслимани из Жепе и Сребренице непрекидно након тога врше испаде и убијају Србе у великој дубини српске територије -указао је Савчић.

Он је навео да су 26. јуна 1995. године припадници 28. дивизије такозване Армије БиХ из Сребренице и Жепе на 15 локација нападали српске снаге.

Савчић је нагласио да су Срби увијек када су били принуђени одговарали на муслиманске нападе „када се жртве и зулум више нису могли трпјети“.

Салкић је у Жепи 27. јула рекао да је „Српска „настала на „геноциду“ и да није нормално и морално да таква територијална заједница функционише“.