Обиљежавање Дана Гатачке бригаде почело је парастосом погинулим борцима који је у цркви Свете Тројице служио свештеник Автовачке парохије, Миодраг Вртикапа. Услиједила је посјета спомен соби и полагање цвијећа на централни споменик „Круга Гатачким јунацима“.

Дан сјећања на све погинуле борце Гацка и борце који су прошли кроз Гатачку бригаду, а који су стицајем прилика током рата били настањени у Гацку, ове године је због пандемије вируса корона обиљежен скромније и у другачијим условима него претходних година.

Слободан Илић, предсједник координационог одбора борачких организација Источне Херцеговине, каже да овај дан обиљежавамо у подијељеном расположењу и имајући на уму да је ово велики дуг, а истовремено дан када се сјећамо и размишљамо о тој популацији и како она живи после 25 година.

Према ријечима Илића, Општина Гацко је прва у Републици Српској која је ријешила све кључне проблеме борачке популације. На бироу за запошљавање налази се један борац прве категорије и очекује да ће и његов проблем бити ријешен.

„Оно што је у Гацку добро је то да су основни егзистенцијални проблеми борачке популације ријешени. Констатујем данас, на овом мјесту, да су ријешена запослења погинулих бораца и стамбено су збринуте све породице погинулих бораца и приоритетне групе, борци и РВИ од прве до четврте категорије. У току  је рјешавање запослења још једног дјетета погинулог борца“, истакао је Илић.

Како нам је потврдио замјеник начелника општине Гацко, Радоица Антуновић, Општина је заједно са Борачком организацијом у претходној години доста урадила на побољшању положаја борачких категорија. До краја је доведена акција запошљавања дјеце погинулих бораца и обезбијеђен је посао за 14 дјеце. У складу са потребама рјешавања стамбеног питања породица погинулих бораца и РВИ, два пословна простора у згради за борачке категорије претворена су у стамбене јединице.

Цвијеће на централно спомен обиљежје положили су чланови породица погинулих бораца, представници општине Гацко, РиТЕ Гацко, представници Борачке организације Гацко и Удружење Коњичана.