Предсједништво Борачке оранзације Републике Српске, на сједници у Пелагићеву, усвојило је Закључак, којим се тражи повећање борачког додатка на пет марака, по мјесецу учешћа у рату.
БОРС - састанак - Фото: РТРС

БОРС – састанакФото: РТРС

Захтијева се уплата радног стажа за све борце који испуњавају услове за одлазак у пензију. Из БОРС-а категорично одбијају захтјев Асоцијације Ствараоци Републике Српске, о остваривању њихових права кроз Закон о правима бораца.

Повећање борачког додатка демобилисаним борцима без редовних мјесечних примања са марку и 60 на пет марака по мјесецу учешћа у зони борбених дејстава. Уплата радног стажа за све борце који испуњавају услове за одлазак у пензију, засебан и издвојен статус БОРС-а, повећање личне и породичне инвалиднине, захтјеви су предсједништва БОРС-а, од којих се неће одступити.

– Нису уложили у државу ништа, примају 180 марака социјалне помоћи. А један борац, који није добио ништа, који је био четири године у рову, прима 72 марке. Да ли је то нормално, ево нека то јавност процијени – нагласио је Јован Ерлетић, предсједник ОО БОРС-а Пелагићево.

Горан Рогић, предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске, каже да је све стало пандемијом вируса корона.

– Под број једна то је статус борачке популације. По нама да не кажем, запео потпуно у ћорсокак. Апсолутно се ништа не помјера поговото у вријеме пандемије короне, када је држава, односно власти имале некакве мјере за све друге категорије, осим за незапослене борце, за борчаку популацију – тврди Рогић.

Предсједништво БОРС-а, не жели да одступа од закључка из 2017., којим се одбацује било какав захтјев Асоцијације “Ствараоци Републике Српске” за остваривање права кроз Закон о правима бораца, породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.

– И сами сте свједоци да је лавину рекација, реговања разних изазвала иницијатива асоцијације, која је тражила нешто заиста што је у овом тренутку, не само у овом тренутку, никада неће бити реално – нагласио је Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

Закључено је и да ће , ако до 21. септембра институције Републике Српске не одговоре на захтјеве БОРС-а, Предсједништво донијети одлуку о радикалнијим мјерама за остваривање тих права. Сви захтјеви Скупштине Предсједништва, биће предати предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић, Влади Српске и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику.