Након дужег времена чекања, захтјева и приједлога Борачке организације, на приједлог премијера Радована Вишковића, Влада Републике Српске је на посљедњој сједници усвојила конкретне мјере помоћи борачким категоријама, гдје ће кроз увећање предвиђеног буџета радна мјеста бити обезбјеђена за 1.197 дјеце погинулих бораца, демобилисаних бораца и ратних војних инвалида.
Миломир Савчић - Фото: nezavisne novine

Миломир СавчићФото: nezavisne novine

– Управо оним борачким категоријама, којима егзистенцијална питања нису ријешена мјесечним примањима по основу категоризације инвалидитета и сматрају се радно способном популацијом, сигуран начин запослења значи и социјално збрињавање и побољшање материјалног статуса – рекао је за banjaluka.net Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

Он је истакао да је због бројности борачких категорија веома тешко генерализовати њихово тренутно стање, те да Борачка организација не може бити задовољна положајем бораца све док постоји и један борац изузетно лошег материјалног и социјалног статуса.

Ипак, наглашава да је буђење свијести надлежних органа по овом питању примјетна, те да се нада да ће конкретни приједлози БОРС-а и у наредном периоду наилазити на разумјевање државних институција.

– Ради се о изузетно бројној популацији са преко 215.000 категорисаних бораца, тако да у оквиру тог великог броја имамо несумњиво немали проценат оних који су у добром положају, који имају обезбијеђена радна мјеста, редовна примања и додатке који су из области борачко-инвалидске заштите.

Али, нама као организацији највећи проблем представља, а и мислим и друштва у цјелини, дио бораца који није имао могућност да дође до запослења или да на други начин обезбиједи једну стабилну, материјалну и финансијску ситуацију. Због тога чинимо низ напора и приједлога. Није само ствар констатовати стање, него је пожељно, потребно и доприноси бржем рјешавању, уколико имамо и конкретне приједлоге како одређене категорије рјешавати – рекао је Савчић.

Коментаришући реализацију програма запошљавања борачких категорија од прошле године, Савчић је похвалио спремност Владе на реализацију таквог пројекта. Он је позвао све борачке категорије да искористе прилику и кроз програм “Заједно до посла” ријеше једно од основних егзистенцијалних питања.

– Не само у односу на прошлу годину него и раније године видимо да је дато тежиште и показана је одговорност Владе да се овај проблем ријешава. Средства су повећана за 60 одсто, а тиме и број могућих корисника. Средства за самозапошљавање биће одобрена свима из реда борачких категорија, за разлику од прошлих година када то није био случај. Нормално је да морају да испуњавају основне услове, као што је бизнис план које су дужни доставити фонду. Нема никаквих изузетака, партијских и других, све што је евидентирано биће одобрено – нагласио је Савчић.

Он је истакао да је веома битно да брига о борцима не остане само на причи и обећањима, него да се реализацијом конкретних мјера људима који су учествовали у стварању Републике Српске враћа нада да ће се у догледно вријеме рјешити и њихови проблеми.

– Нису то само одлуке и мјере Владе које су донесене ове седмице, релизован је и дио осталих захтјева борачке популације, али и даље остаје дио проблема који је у фази анализе. Прије десет дана са премијером сам разговарао о тим питањима и он је издао додатни налог Министарству рада и борачко – инвалидске заштите да се направи анализа најугроженијих категорија, односно демобилисаних бораца без посла. Битно је да се дође до конкретних података о броју оних којима је неопходна помоћ државе и у ком облику – наласио је Савчић.

У неком ранијем периоду, наглашава, пронађен је модул да борци који имају 65 година старости, а нису имали 15 година стажа, да им се увећа дупло ратни стаж, како би остваривали права на мјесечна примања у износу најниже пензије.

Сарадњом са ресорним Министарством и дјеловањем борачких удружења на локалном нивоу је задовољан и истиче да су разним облицима организовања једном немалом броју бораца, кроз реконструкцију постојећег смјештаја или изградњом новог, успјели ријешити стамбено питање.

Иницијатива “Ствараоца Републике Српске” нехумана и неправедна

Иницијатива са којом су представници Асоцијације “Ствараоци” недавно изашли у јавност сматрам нереалном, нехуманом и неправедном, истакао је Савчић.

– Заиста ми је истински жао што је једна таква иницијатива уопште дошла пред јавност, јер на тако екстремно различит начин се не могу рјешавати питања свих нас који смо учествовали у стварању Републике Српске. Као професионално војно лице током рата имао сам примања у износу од неколико марака и сада би требало да захтијевам да ми то неко надокнади? Мислим да такви захтјеви нису реални и да је та иницијатива мртва.

Слажем се да и тим људима из реда првог сазива Скупштине Републике Српске и посланицима, министрима из ратног периода и члановима Предсједнштва, као и борцима, треба обезбиједити основне животне услове уколико је угрожени, али у већини то није случај. Иницијатива је увриједљива за добру категорију, не само бораца него и становништва које је било на овим просторима током рата – рекао је Савчић.

У наредном периоду очекује се анализа захтјева који су упућени према надлежним органима, а који су усмјерени на побољшање материјалног и социјалног статуса борачких категорија, закључује Савчић.

извор:ртрс