На 18.сједници предсједништва ГБО Требиње једногласно је донесен

З А К Љ У Ч А К

ГБО Требиње подржава закључке са 6.сједнице предсједништва БОРС и то:

  • Предсједништво Скупштине БОРС је једногласно усвојило закључак којим се од представника власти и институција у Републици Српској тражи за све демобилисане борце који су без редовних мјесечних примања (незапослени борци) износ у висини од 5 КМ по мјесецу учешћа у зони борбених дејстава
  • Предсједништво БОРС  такође, у складу са раније усвојеним закључцима, захтјева уплату ратног стажа за све борце који испуњавају услове за одлазак у пензију.
  • Предсједништво БОРС тражи повећање личних и породичних инвалидина
  • Предсједништво БОРС тражи засебан издвојен статус за Борачку организацију Републике Српске.
  • Предсједништво БОРС је оснажило закључак из 2017.године којим се одбацује било какав захтјев Асоцијације “Ствараоци РС“ за остваривање права кроз Закон о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-Отаџбинског рата.
  • Предсједништво БОРС је усагласило јединствен став да, уколико се представници власти не одазову на захтјеве Борачке организације РС до 21.септембра 2020. Године, Предсједништво ће донијети одлуку о радикалним мјерама за остваривање наведених права.

 

 

Такође се не слаже са понуђеним рјешењима са састанка руководства БОРС са најодговорнијим званичницима Републике Српске одржане 17.септембра у Бања Луци.

Подржавамо ставове Предсједништва БОРС са сједнице одржане 25.септембра 2020.године на којој се истиче да сви незапослени демобилисани борци имају мјесечни борачки додатак.

 

Предсједништво ГБО Требиње ће свој став изнијети на на сједници КО.БО.И.Херцеговине која је заказана за 1.октобар 2020.године у Билећи. Предсједништво има свој званичан став да се не може одустајати ни од осталих захтјева које је Предсједништво БОРС донијело а који су и били став КО.БО.И.Херцеговине на мирном протесту одржаном у Требињу 1.августа 2020.године у Требињу.

 

 

ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ